Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Δεν καταλαβαίνει από τελεσίγραφα ο Ερντογάν – Τα… έχωσε ξανά στον Τραμπ!

Δεν καταλαβαίνει από τελεσίγραφα ο Ερντογάν – Τα… έχωσε ξανά στον Τραμπ!
φωτογραφία: Reuters

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η πρόσφατη “βουτιά” της τουρκικής λίρας δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας, φωτογραφίζοντας ως υπαίτιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους – για τρίτη συνεχή ημέρα – να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας του, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Λάβρος Ερντογάν κατά Τραμπ

Όπως είπε ο “σουλτάνος” στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη (08.08.2018) να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται κατ’ οίκον για τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες λέγοντας ότι ο Τραμπ απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε τον πάστορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το νέο αμερικανικό τελεσίγραφο λήγει τον Δεκαπενταύγουστο.

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας όπως έκανε μέσω των δύο στρατιωτικών της επιχειρήσεων στα βόρεια της χώρας με την οποία συνορεύει.

Όπως είπε ο Ερντογάν, 250.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στις περιοχές της Συρίας που απελευθερώθηκαν.

Σημείωσε επίσης ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχουν επισπευθεί για να αποφευχθεί μια “καταστροφή” όμοια με άλλες που έχουν συντελεστεί αλλού στη Συρία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις