- Συνεχίζεται το "σπριντ" προς... τα κάτω για την τουρκική λίρα - "Βρισκόμαστε υπό πολιορκία" δηλώνει ο Ερντογάν - "Δείχνει" τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την κατάσταση - Παγκόσμιο "ντόμινο" από την κατάσταση στην τουρκική οικονομία - Θύματα οι αγορές των αναδυόμενων χωρών
Σε “ντόμινο” εξελίσσεται η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, καθώς η “βουτιά” που σημειώνει η τουρκική λίρα φαίνεται πως συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες ανά τον κόσμο.
Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του Ρετζέπ Τραγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται σε “κατάσταση πολιορκίας”, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς.
“Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ είναι αντίθετες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Προσπαθούν να μας μαχαιρώσουν πισώπλατα” ανέφερε απευθυνόμενος σε τούρκους πρέσβεις στην Άγκυρα.
«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», δήλωσε επίσης.
Βέβαια την ίδια ώρα υποστήριζε πως η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή και ισχυρή, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η τουρκική λίρα θα ανακάμψει.Η Τουρκία έχει «σταθερή και ισχυρή» οικονομική δυναμική παρά την «οικονομική πολιορκία» που αντιμετωπίζει η χώρα, επέμεινε πάρα ταύτα.
«Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, ισχυρή και άθικτη και θα συνεχίσει να είναι άθικτη» είπε χαρακτηριστικά.
Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν τίποτα με απειλές προς την Τουρκία
Από την μεριά του ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «με απειλές στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν θα εξασφαλίσουν κανένα αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζεται πως η γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για όσους “θέλουν να βλάψουν” την τουρκική οικονομία, στη βάση των κατευθύνσεων των τουρκικής κυβέρνησης, και του ίδιου του τούρκου προέδρου.
Παγκόσμιο “ντόμινο”
Παράλληλα οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν κι άλλο, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κρίση της τουρκικής λίρας εξαπλώθηκαν σε άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς στρέφει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.
Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 1,6%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς και υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.
Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου στο οποίο υποχώρησε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά του τουρκικού νομίσματος συνέχιζε να προκαλεί αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018.
“Θύελλα” και σε άλλες αγορές
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2016, δεχόμενο πιέσεις από την πτώση της λίρας και τις ανησυχίες των επενδυτών για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών δέχονταν και σήμερα πιέσεις, με αυτές που έχουν έκθεση στην Τουρκία και άλλες αναδυόμενες αγορές να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.
Οι μετοχές της ισπανικής BBVA, της ολλανδικής ING και της ιταλικής UniCredit – και οι τρεις έχουν μονάδες στην Τουρκία – έχασαν πάνω από 3%, επεκτείνοντας τις απώλειες της Παρασκευής. Η BNP Paribas υποχώρησε κατά 1%.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Societe Generale στη Ρωσία ή η Santander στο Μεξικό, επίσης σημείωσαν απώλειες. Η μετοχή της Santander υποχώρησε κατά 2,5% και της Societe Generale κατά 1,3%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό μηνός. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τριών εβδομάδων στο 2,85%.
Bloomberg: Απώλειες και στα Ιταλικά ομόλογα
Αυτή ακριβώς την εικόνα ενισχύει το Bloomberg, που αναφέρει πως τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις αγορές της ευρωζώνης, καθώς η νομισματική αναταραχή στην Τουρκία πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης στα πλέον επισφαλή assets.
Το spread του δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν θα γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων. «Οι επενδυτές φεύγουν για ασφαλή καταφύγια και η περιφέρεια πλήττεται σκληρά. Η δήλωση του Ντι Μαιο δεν ήταν θετική, επειδή μοιάζει με τη ρητορική περί οικονομικού πολέμου που ακούγεται από την Τουρκία», δήλωσε ο Μάρτιν φαν Βλιετ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε σήμερα ότι δεν υφίσταται κίνδυνος προσβολής της χώρας από κερδοσκόπους των αγορών και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη σταθεροποίηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης. «Δεν βλέπω την κυβέρνηση να απειλείται από τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αποτελεί περισσότερο μια ελπίδα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Πρόσθεσε δε ότι αν «κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις αγορές ενάντια στην κυβέρνηση, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορούμε να απειληθούμε».
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι αναμένει επιθέσεις των κερδοσκόπων στις ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές αυτό το μήνα, αλλά η χώρα έχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Μέρκελ: “Θέλουμε να ευημερεί η Τουρκική οικονομία”
Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δει οικονομική ευημερία στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.
«Κανείς δεν έχει συμφέρον σε μια αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία. Αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.
«Η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε η Μέρκελ.