Site icon NewsIT

Δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία η Τερέζα Μέι αλλά δεν το αποκλείει…

28.01.2019 | 11:35
Δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία η Τερέζα Μέι αλλά δεν το αποκλείει…

Το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επιθυμητό για την κυβέρνηση. Αυτή ήταν η διαβεβαίωση που έδωσε η Τερέζα Μέι σε υπουργούς της.

Μπορεί βέβαια το no-deal Brexit να μην το θέλει, αλλά δεν μπορεί και να το αποκλείσει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Sun, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε στελέχη της κυβέρνησής της πως δεν σκοπεύει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. να γίνει χωρίς πρώτα Λονδίνο και Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στους όρους του «διαζυγίου». Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η Τερέζα Μέι φέρεται να είπε σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκλείσει το λεγόμενο no-deal Brexit δημόσια, για να μη χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό της χαρτί, σύμφωνα με όσα υποστήριξε κορυφαία κυβερνητική πηγή στη Sun.

Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μέι και βουλευτή των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον, η Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην Telegraph.

Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον ανέφερε πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης μια ρήτρα για την ημερομηνία που θα εκπνεύσει η ισχύς του μηχανισμού αυτού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.

Όλα αυτά ενώ οι επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων απαίτησαν από τη βρετανική πολιτική τάξη να τερματίσει τις συγκρούσεις για το Brexit και να φροντίσει να υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε η έξοδος άνευ συμφωνίας.

Εννέα εβδομάδες πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 29η Μαρτίου, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το διαζύγιο θα είναι συναινετικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version