Η Ουκρανία απορρίπτει ως «άδεια λόγια» τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευθεί στρατιωτικά την κατάσταση σε όφελός της, εφόσον το Κίεβο αποναρκοθετήσει την είσοδο του λιμανιού στην Οδησσό.
«Απαιτείται στρατιωτικός εξοπλισμός για την προστασία της ακτογραμμής και μία ναυτική αποστολή που θα περιπολεί τις θαλάσσιες οδούς των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους διαδρόμους των σιτηρών για να επιτεθεί στη νότια Ουκρανία», δηλώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ολεγκ Νικολένκο.
https://twitter.com/OlegNikolenko_/status/1534503807262023684?s=20&t=OkZ7daN1RpA8f0hS8Kp0tg
Η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ.
Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.
«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβύσογλου, υποστήριξε ότι αποτελεί ευθύνη της Ουκρανίας η επίλυση του προβλήματος της επανάληψης των εξαγωγών σιτηρών μέσω της αποναρκοθέτησης των ουκρανικών λιμανιών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει από την πλευρά της Ρωσίας, διότι έχει αναλάβει τις αναγκαίες δεσμεύσεις.
«Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια και θα κατευθύνονται προς τον Βόσπορο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε συνεργασία τους Τούρκους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές ιδέες για την εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών στην αγορά και το πιο πρόσφατο είναι το σχέδιο του ΟΗΕ για την δημιουργία μηχανισμού ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία, την Ρωσία και την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θεώρησε τέλος «εύλογο» το αίτημα της Ρωσίας για την άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται επί των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών ώστε να διευκολυνθούν οι ουκρανικές εξαγωγές.
«Αν είναι να ανοίξουμε την διεθνή ουκρανική αγορά, θεωρούμε ότι η άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.