Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

“Δεν υπάρχει σάλιο” στη Βενεζουέλα – Έχασε δυο πληρωμές – Επιλεκτική χρεοκοπία από την S&P

“Δεν υπάρχει σάλιο” στη Βενεζουέλα – Έχασε δυο πληρωμές – Επιλεκτική χρεοκοπία από την S&P

Η Βενεζουέλα δεν κατάφερε να πληρώσει δυο δόσεις από το χρέος της. Έτσι, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings επιβεβαίωσε το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας.

«Η Βενεζουέλα έχασε δύο πληρωμές 237 εκατ. δολαρίων για ομόλογα λήξης 2025 και 2026», αδυνατώντας να πληρώσει ακόμα και μετά τη χορήγηση περιόδου χάριτος 30 ημερών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος.

Ο S&P δεν είναι αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου που της έχει στερήσει ρευστότητα. «Υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες η Βενεζουέλα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αθέτηση (πληρωμών του χρέους της) εντός των τριών επόμενων μηνών».

Οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης διαδέχονται η μία την άλλη, από τότε που ο S&P και ο Fitch κήρυξαν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τη Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή της εταιρία PDVSA.

Η ειδική επιτροπή της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων (ISDA) επίσης επιβεβαίωσε την αθέτηση καταβολής τριών πληρωμών από την PDVSA.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται…Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διευκρινίσει εάν πρόκειται για ένα πρόβλημα τεχνικής φύσης ή ρευστότητας. Η σιωπή είναι πηγή αβεβαιότητας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο σύμβουλος και ειδικός σε θέματα χρέους Σεζάρ Αριστιμούνιο.

Ένα βήμα πριν την πλήρη χρεοκοπία η Βενεζουέλα

Αυτές οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι ένας προάγγελος μιας ακόμα σοβαρότερης κατάστασης: τη γενικότερη αθέτηση πληρωμών, δηλαδή την αδυναμία του Καράκας να εξοφλήσει τα χρέη του.

«Μια χρεοκοπία δεν επηρεάζει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον λαό, για τον οποίο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, διότι μιλάμε για έναν ευπαθή πληθυσμό, που ήδη υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, λόγω της έλλειψης πόρων για την εισαγωγή τους, δήλωσε ο οικονομολόγος Λουίς Βισέντε Λεόν.

Την ίδια ώρα, η PDVSA βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ρωσική Rosneft, την ιταλική Eni, την ισπανική  Repsol και τη νορβηγική Statoil προκειμένου να λάβει πιστώσεις για έργα πετρελαίου και αερίου.

Αυτό, δήλωσε σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μείωση της παραγωγής που έχει υποχωρήσει σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών.

Η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petróleos de Venezuela, S.A., ή PDVSA, αναζητούν νέα κεφάλαια. Η χώρα προσπαθεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 60 δισεκ. δολαρίων υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων.

«Μιλάμε στους συμμάχους μας, με τους στρατηγικούς μας εταίρους, που είναι η Rosneft, η Eni, η Repsol και η Statoil, και είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί μας, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα έργα μας για την αύξηση της παραγωγής αργού και αερίου βραχυπρόθεσμα», δήλωσε στο Reuters ο Σέσαρ Τριάνα, αντιπρόεδρος της PDVSA για το αέριο.

Οι κυρώσεις του Τραμπ στην Βενεζουέλα

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, απαγορεύοντας στις τράπεζες να υπογράφουν νέες συμφωνίες δανεισμού με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή την κρατική πετρελαϊκή της εταιρίας.

Ο Τριάνα δήλωσε ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως την καθημερινή κίνηση πληρωμών, καθότι οι τράπεζες αρνούνται να δεχθούν δολάρια από την Βενεζουέλα και την PDVSA.

Η Βενεζουέλα είναι σε διαπραγματεύσεις με πελάτες της για να αλλάξει το νόμισμα πληρωμών σε κάποια συμβόλαια πετρελαίου από δολάρια σε κινεζικά γιουάν και ρωσικά ρούβλια ως έναν τρόπο να παρακάμψει την περιορισμένη πρόσβαση το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο Τριάνα. Η PDVSA αναζητά επίσης χρηματοδότηση από την Κίνα και τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Τριάνα δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Βενεζουέλας να αναδιαρθρώσει το χρέος της προχωρούν καλά, καθώς οι περισσότεροι πιστωτές βρίσκονται στην Κίνα, τη Ρωσία και σε χώρες της Ευρώπης.

«Είμαστε οι καλύτεροι πληρωτές στον κόσμο», δήλωσε, επικαλούμενος πληρωμές άνω των 70 δισεκ. δολαρίων σε ομολογιούχους και πιστωτές τα τελευταία χρόνια.

«Ωστόσο, δεδομένων αυτών των κυρώσεων αντιμετωπίζουμε προβλήματα ρευστότητας και για αυτό το λόγο χρειάζεται να ελαφρύνουμε λίγο το βάρος στις πληρωμές χρέους βραχυπρόθεσμα παρατείνοντας τες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις