Κόσμος

Δέος! Το New Horizons της NASA τράβηξε φωτογραφίες από απόσταση 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων!

- Το New Horizons, της NASA, σπάει όλα τα ρεκόρ! Τράβηξε τις πιο μακρινές φωτογραφίες από την Γη που έχουν τραβηχτεί ποτέ - Έσπασε... δύο φορές την ίδια μέρα το ρεκόρ του Voyager 1, που "κρατούσε" εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια - Το Voyager 1 είχε γράψει ιστορία, φωτογραφίζοντας την Γη από τέτοια απόσταση που έμοιαζε σαν μια... χλωμή μπλε κουκίδα! - Το New Horizons φωτογράφισε τον Δεκέμβριο δύο σώματα με τις εικόνες να δημοσιεύονται τώρα από τη NASA και να προκαλούν δέος! - Γιατί πλέον περιήλθε σε κατάσταση... ύπνωσης και ποιο είναι το σημαντικό ραντεβού που έχει την Πρωτοχρονιά του 2019

Το διαστημικό σκάφος New Horizons (σ.σ. Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ! Έτσι, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1990 το σκάφος Voyager 1.

Η αμερικανική διαστημοσυσκευή μελέτησε τον Πλούτωνα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015. Πλέον, έχει βάλει πλώρη για τα μυστηριώδη σώματα της ακόμη πιο μακρινής Ζώνης Κάιπερ (Kuiper Belt Objects – KBO).

Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή σχεδόν 41 αστρονομικών μονάδων (δηλαδή 41 φορές τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου), το New Horizons έστρεψε την τηλεσκοπική κάμερά του και φωτογράφισε στις 5 Δεκεμβρίου δύο σώματα ΚΒΟ: Τα «2012 ΗΖ84» και «2012 ΗΕ85». Οι φωτογραφίες έφθασαν τώρα στη Γη και η NASA τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Η φωτογραφία του 2012 ΗΖ84

Φωτογραφία από: NASA

Η φωτογραφία του 2012 ΗΕ85

Φωτογραφία από: NASA

Το ρεκόρ που έσπασε… δυο φορές!

Στην πραγματικότητα το ρεκόρ του Voyager είχε σπάσει για πρώτη φορά την ίδια μέρα! Και συγκεκριμέα δύο ώρες νωρίτερα. Τότε που η κάμερα Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) του New Horizons φωτογράφισε ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος του γαλαξία μας. Δύο ώρες αργότερα, τράβηξε τις ακόμη πιο μακρινές φωτογραφίες των δύο ΚΒΟ.

NASA: Η Γη ως μια… χλωμή μπλε κουκίδα!

Στις 14 Φεβρουαρίου 1990 το Voyager 1 βρίσκονταν σε απόσταση 6,06 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (40,5 αστρονομικών μονάδων) από τη Γη. Τότε, είχε τραβήξει μια διάσημη φωτογραφία του πλανήτη μας ως μιας ωχρής μπλε κουκίδας.

Η φωτογραφία εκείνη (γνωστή διεθνώς “Pale Blue Dot”) είχε δημιουργηθεί από μια σύνθεση 60 εικόνων. Επειδή το σκάφος έκλεισε τις κάμερές του λίγο μετά το «πορτρέτο» της Γης, το ρεκόρ απόστασης εκείνης της φωτογραφίας δεν απειλήθηκε για περισσότερα από 27 χρόνια.

Δείτε την συγκλονιστική φωτογραφία

New Horizons NASA
Φωτογραφία από: NASA
New Horizons NASA
Φωτογραφία από: NASA

Το New Horizons που σπάει όλα τα ρεκόρ κι έχει… τα πιο παράξενα ραντεβού!

«Το New Horizons είναι εδώ και πολύ καιρό μία αποστολή με πρωτιές: Η πρώτη που εξερεύνησε τον Πλούτωνα. Η πρώτη που θα εξερευνήσει τη Ζώνη Κάιπερ. Το πιο γρήγορο διαστημικό σκάφος που έχει ποτέ εκτοξευθεί. Και τώρα μπορέσαμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος στην ιστορία». Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του New Horizons Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο.

[read4more]

Το σκάφος έχει «ραντεβού» με ένα ΚΒΟ, το σώμα «2014 MU69», την 1η Ιανουαρίου του 2019. Θα πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο «ραντεβού» με ουράνιο αντικείμενο στη διαστημική ιστορία. Συνολικά, το New Horizons θα μελετήσει τουλάχιστον 20 ΚΒΟ, νάνους πλανήτες και «Κενταύρους» (πρώην ΚΒΟs με ασταθείς τροχιές που διασταυρώνονται με τις τροχιές των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος).

Αυτή τη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται σε θαυμάσια κατάσταση και έχει περιέλθει σε «ύπνωση». Οι χειριστές του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (εκεί ακριβώς όπου άφησε εποχή ο «δικός μας» Σταμάτης Κριμιζής) θα το ξυπνήσουν από τον ηλεκτρονικό ύπνο του στις 4 Ιουνίου, ώστε να προετοιμασθεί για το ιστορικό «ραντεβού» της Πρωτοχρονιάς του 2019.

Με πληροφοφίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα