Μια καλοδιατηρημένη σαρκοφάγο ανακάλυψαν στα έγκατα της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση του ναού, ύστερα από την καταστροφική φωτιά του 2019. Πιστεύεται πως είναι του 14ου αιώνα.
Η σαρκοφάγος μυστήριο βρέθηκε θαμμένη 19 μέτρα κάτω από την Παναγία των Παρισίων και άμεσα πρόκειται να ανοιχθεί με την ελπίδα πως να αποκαλύψει τα μυστικά της.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τον περασμένο Μάρτιο βρήκαν τη σαρκοφάγο μόλις την περασμένη Πέμπτη, μόλις μια μέρα πριν συμπληρωθούν 3 χρόνια από την καταστροφική φωτιά που κατέστρεψε μέρος της Παναγίας των Παρισίων. Το Ναό, μάλιστα, ανήμερα της επετείου επισκέφτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ.
Η μολυβένια σαρκοφάγος βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών, όταν οι εργάτες έκαναν επισκευές επί του αρχαίου κωδωνοστασίου της εκκλησίας. Τη βρήκαν θαμμένη 19 μέτρα κάτω από τη γη, ανάμεσα στους σωλήνες από τούβλα ενός συστήματος θέρμανσης του 19ου αιώνα. Πιστεύεται πάντως ότι η σαρκοφάγος είναι αρχαιότερη, ίσως του 14ου αιώνα.
A mysterious leaden sarcophagus discovered in the bowels of Paris' Notre-Dame cathedral after it was devastated by a fire will soon be opened and its secrets revealed, French archaeologists said https://t.co/n4eNAUHVVf pic.twitter.com/U7beEPpSmp
— AFP News Agency (@AFP) April 14, 2022
Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να… «δουν» μέσα στη σαρκοφάγο, χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα και έχουν διακρίνει το πάνω μέρος ενός σκελετού, ένα μαξιλάρι από φύλλα, ίσως τρίχες, υφάσματα και ξηρή οργανική ύλη.
Η σαρκοφάγος έχει μήκος 1,95 μέτρα και πλάτος 48 εκατοστά, ανασύρθηκε από τον καθεδρικό ναό την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε το γαλλικό εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο έρευνας INRAP κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Άμεσα αναμένεται να σταλεί στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στην Τουλούζ.
Εκεί, ιατροδικαστές και επιστήμονες θα ανοίξουν τη σαρκοφάγο και θα μελετήσουν το περιεχόμενό της, για να αναγνωριστεί το φύλο του σκελετού και η κατάσταση της υγείας του ατόμου όσο ζούσε, δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Κριστόφ Μπεζνιέ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία χρονολόγησης με άνθρακα.
«Αν αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σαρκοφάγο του Μεσαίωνα, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σπάνια πρακτική ταφής», τονίζει ο αρχαιολόγος. Το σίγουρο είναι ότι η σαρκοφάγος της Παναγιάς των Παρισίων δεν αντιμετωπίζεται ως αρχαιολογικό εύρημα αλλά ως ένα ανθρωπολογικό εύρυμα και πρέπει να βρεθεί σε ποιον ανήκει.
Οι ειδικοί ελπίζουν να διευκρινίσουν την κοινωνική τάξη του θανόντος. Δεδομένου όμως του τόπου και του τρόπου ταφής, είναι πιθανό να συγκαταλέγεται στην ελίτ της εποχής τους, με το όνομά του να υπάρχει στο μητρώο των ταφών της επισκοπής.
Πηγή: Daily Mail