- "Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς", είπε χαρακτηριστικά - "Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς" - "Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς;" - Επεισοδιακή η συνάντηση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ - Κράτησε μόλις 120 δευτερόλεπτα - Εξοργισμένος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για τη "Βόρεια Μακεδονία"
Ταπεινωτική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο διάγγελμά του που είναι σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε – όπως αναμενόταν- ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” καθώς “παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς”.
Επιπλέον, ο Ιβάνοφ τόνισε πως με τη συμφωνία – εκτός από το όνομα- αλλάζει το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.
“Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα” σημείωσε μεταξύ των άλλων.
Στο διάγγελμά του είπε ότι “η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να μιλήσει σε όλα τα κόμματα για την επίλυση του ζητήματος ονόματος και την επίτευξη συναίνεσης για το θέμα”.
Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .
Μάλιστα επανέλαβε κλείνοντας το διάγγελμά του ότι “δεν θα υπογράψω τη συμφωνία. Θα προσπαθήσω για μια λύση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της πΓΔΜ. Οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, μην φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς“.
Και κατέληξε: “Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς; Η συμφωνία ποδοπατά την διαθήκη των προγόνων μας για μία και αδιαίρετη Μακεδονία και διαγράφει την 27χρονη πορεία μας“.
Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.
Επεισοδιακή συνάντηση με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Ο Ιβανόφ δέχτηκε σήμερα (13.06.2018) στην εξοχική του κατοικία τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμίτροφ, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Και σχεδόν τους… πέταξε έξω με τις κλωτσιές!
Η συνάντηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο mkd, η συνάντηση του Ιβανόφ με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είχε διάρκεια 120 δευτερόλεπτα! Δυο λεπτά δηλαδή!
Μόλις ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών μπήκαν στο κτίριο, ο Σκοπιανός πρόεδρος τους ρώτησε αν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Και όταν η απάντησή τους ήταν θετική, τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους!
Η συνάντηση από τη σκοπιά… Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Ο πρόεδρος Ιβανόφ ήταν εκείνος που αποχώρησε από τη συνάντηση ήταν η πρώτη αντίδραση από τη σκοπιανή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσουν» Ζάεφ και Ντιμιτρόφ τις πληροφορίες πως ο Σκοπιανός πρόεδρος… πέταξε με τις κλωτσιές από την εξοχική κατοικία του τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ έκαναν μια παραγωγική προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο πρόεδρος Ιβανόφ διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της χώρας» ανέφερε η κυβέρνηση των Σκοπίων σύμφωνα με το makfax.
Έκκληση για ενότητα
Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κάλεσαν σε ενότητα και ζήτησαν τη στήριξή τους για την ευημερία των πολιτών και την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Οι πολίτες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους εμποδίσει από το να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης!