Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, κάλεσε σήμερα σε συνομιλίες την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έπειτα από πέντε ημέρες ταραχών που προκάλεσε η καταδίκη σε ποινές κάθειρξης Καταλανών αυτονομιστών ηγετών.
«Καλούμε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να συνομιλήσει», δήλωσε ο Τόρα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η βία που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αντανακλά την ειρηνική φύση του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
«Η βία δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα είναι ο δικός μας τρόπος, ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στην Ταραγόνα, ούτε στη Λέιδα, ούτε στην Τζιρόνα», είπε, αναφερόμενος σε πόλεις της Καταλονίας όπου σημειώθηκαν τέτοια βίαια επεισόδια.
Η Βαρκελώνη έζησε χθες τη χειρότερη νύχτα αστικών ταραχών των τελευταίων δεκαετιών καθώς νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα απέκλεισαν δρόμους βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας χειροβομβίδες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την περιφέρεια, περιλαμβανομένων 152 στη Βαρκελώνη. Περίπου 17 αστυνομικοί χρειάστηκε επίσης να διακομιστούν σε νοσοκομεία της πόλης.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 54 ανθρώπους κατά την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων τις οποίες προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας να επιβάλει πολυετείς ποινές κάθειρξης σε εννέα Καταλανούς ηγέτες που πρωτοστάτησαν για την πραγματοποίηση ενός απαγορευμένου από τη δικαιοσύνη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017.
Ο Τόρα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Καταλονία θα πρέπει να διεξαγάγει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια. Σήμερα είπε πως η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή. «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας να πάμε», είπε.
Η ανεξαρτησία είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, η οποία είναι η πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, η υποστήριξη σε αυτήν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, με το 48,3% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά και το 44% υπέρ.