Site icon NewsIT
18:08 | 09.07.15

Διαπραγμάτευση – Μπόφινγκερ: “Αναγκαία η συμφωνία για την Ελλάδα”

Πηγή: Eurokinissi.gr

Πηγή: Eurokinissi.gr

Newsit Newsroom

Ο καθηγητής του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πέτερ Μπόφινγκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι αναγκαία για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν.

Αναγκαία αλλά δύσκολη και για τις δύο πλευρές, η επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, εκτίμησε ο καθ. Π. Μπόφινγκερ του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Την εκτίμησή του ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα επείγει, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών και μέλος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Αρχικά, ο κ. Μπόφινγκερ ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις που εκφράζει δεν είναι ίδιες με αυτές των συναδέλφων του ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δύσκολη» τη στιγμή για να μιλήσουμε για την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μπόφινγκερ τόνισε ότι θα είναι καταλυτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις”. Η πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν ένα “chicken game”, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν, και μια καλή λύση και για τους δύο είναι δύσκολη”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

“Οι θεσμοί επιθυμούσαν μια σταθερότητα μέσω των προγραμμάτων τους, χωρίς να προβλέπουν κάποια ανάπτυξη. Μια οικονομία σε ύφεση έχει ανάγκη άλλης προσέγγισης. Η κριτική στους θεσμούς είναι ότι είχαν μονοδιάστατη προσέγγιση. Οι θεσμοί πάντοτε υποτιμούσαν τα αναπτυξιακά προγράμματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι θεσμοί άγονταν από μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση. Μέσω από μιας αυστηρής πολιτικής λιτότητας αναζητούν την ανάπτυξη” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσο για την άποψη ότι εάν έχουμε αρκετές περικοπές θα έχουμε ανάπτυξη, ο κ. Μπόφινγκερ είπε ότι “φαίνεται λίγο παράδοξο αυτό αλλά η ελληνική οικονομία είναι παράδειγμα τέτοιας πολιτικής”, καθώς “τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα, την έφεραν σε χειρότερη κατάσταση από την Λιθουανία και την Ιταλία”.

Όσον αφορά την κυβέρνηση της Ελλάδας, ο ομιλητής σχολίασε λέγοντας πως η προσέγγιση των Ελλήνων πολιτικών δεν επικεντρώθηκε στη λύση του ελληνικού προβλήματος αλλά στη λύση του ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος. Ωστόσο, «επείγει να βρούμε λύση για την Ελλάδα (…) Χρειάζεσαι συμβιβαστικές λύσεις για να πείσεις το λαό της Γερμανίας. Η εικόνα της Ελλάδας δεν βελτιώθηκε στη γερμανική κοινή γνώμη λόγω των δηλώσεων των Ελλήνων πολιτικών” ανέφερε.

“Οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κατοίκους που κάθονται στην παραλία και ζουν με επιδοτήσεις. Η χώρα κάνει μεταρρυθμιστικά βήματα. Στη γερμανική κοινή γνώμη, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Η αλήθεια ωστόσο είναι, πως έχουν υιοθετηθεί πολύ σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πείσει για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μπόφινγκερ.

Η ιδέα του να αλλάξεις την Ευρώπη πρώτα και όχι την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί η συζήτηση αλλού, και να μην υπάρχουν αποτελέσματα για τη διάσωση της Ελλάδας, εκτίμησε ο κ. Μπόφινγκερ. “Δεν είχα δει ποτέ ανάλογη στρατηγική από πλευράς κυβέρνησης” τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι “το δημοψήφισμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει εκτός από την πρόταση των θεσμών και την κυβερνητική πρόταση”. Όπως διεξήχθη η διαπραγμάτευση, “χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία”. Δεν ήταν αναγκαίο να περάσουν τόσοι μήνες δίχως να έχει επιτευχθεί συμφωνία, παρατήρησε ο ομιλητής. Σήμερα οι θεσμοί δεν μπορούν να υποχωρήσουν αισθητά δεδομένου ότι θα χάσουν επικοινωνιακά, “την επόμενη ο Τύπος θα μεταδίδει ότι ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ”.

Σχετικά με το χρέος της χώρας, ο κ. Μπόφινγκερ είπε ότι σε περίπτωση νέου νομίσματος το χρέος θα πολλαπλασιαστεί, και αυτό θα ανάγκαζε τους δανειστές να διαγράψουν ένα μέρος του. Επιπλέον, οι εισαγωγές θα πληγούν άμεσα, επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος παρασκευής και παραγωγής προϊόντων και εμμέσως ανεβάζουν τις τιμές και των εξαγώμενων αγαθών.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα σχετικά ισορροπημένο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο θα πληγεί από ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη – τόνισε ο κ. Μπόφινγκερ. “Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν στο μισθό τους αλλά οι τιμές ανεβαίνουν απότομα και αργά ή γρήγορα το επίπεδο διαβίωσης πέφτει”, προειδοποίησε ο κ. Μπόφινγκερ.

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο υιοθέτησης διπλού νομίσματος, ο ομιλητής εκτίμησε ότι τελικώς οδηγεί σε μείωση μισθών και συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%. “Ακούγεται έξυπνο αλλά νομίζω ότι δεν είναι κάτι ελκυστικό”, σχολίασε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version