Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Διαψεύδει τη Ρωσία υπηρεσία του ΟΗΕ: Δεν σκοτώθηκαν από ουκρανικό πύραυλο οι αιχμάλωτοι πολέμου στο Ντονέτσκ

Διαψεύδει τη Ρωσία υπηρεσία του ΟΗΕ: Δεν σκοτώθηκαν από ουκρανικό πύραυλο οι αιχμάλωτοι πολέμου στο Ντονέτσκ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο τουλάχιστον 50 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο κράτησής τους στο Ντονέτσκ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι σκοτώθηκαν από ουκρανικό πύραυλο.

Οι αιχμάλωτοι κρατούνταν σε μια φυλακή, ελεγχόμενη από τους Ρώσους, στην Ολένιφκα.

Σκοτώθηκαν κατά τα φαινόμενα από μια έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα της 28ης προς την 29η Ιουλίου 2022.

Μη επαληθευμένα πλάνα από ρωσικά βίντεο δείχνουν τα αποκαΐδια της φυλακής και απανθρακωμένα πτώματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε εκείνη την περίοδο ότι για την καταστροφή ευθυνόταν ένας πύραυλος από σύστημα HIMARS, αμερικανικής κατασκευής.

Το Κίεβο, που επαναφέρει συχνά αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, επιμένει ότι η Ρωσία ανατίναξε τη φυλακή για να αποκρύψει την κακομεταχείριση των Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν εκεί. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει ότι κακομεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους πολέμου.

«Οι αιχμάλωτοι πολέμου που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στην Ολένιφκα, καθώς και οι συγγενείς τους, δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια και, όσοι ευθύνονται για την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία πήρε εκτενείς συνεντεύξεις από τους επιζώντες και ανέλυσε πρόσθετες πληροφορίες, πρόσθεσε ότι το συμβάν «δεν προκλήθηκε από πύραυλο που προήλθε από HIMARS». Δεν έχει ταυτοποιήσει ακόμη τα αίτια της έκρηξης αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκ, η Ρωσία δεν έχει δώσει άδεια πρόσβασης σε ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό τον προσωρινό έλεγχό της, ούτε έδωσε εγγυήσεις ασφαλείας για μια επιτόπια έρευνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κακομεταχειρίστηκαν αιχμαλώτους πολέμου, αλλά η πρώτη το έκανε σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις