- Οι αντάρτες χρησιμοποιούν χημικά όπλα λέει έκθεση του ΟΗΕ - Σφαγή στη Μπανιάς από δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανάμεσα στα θύματα και βρέφη - 300 νεκροί στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό σύμφωνα με το καθεστώς της Συρίας - Όπλα στους αντάρτες σκέφτονται να δώσουν οι ΗΠΑ
Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες ώρες στη διεθνή σκακιέρα, με επίκεντρο τη Συρία και τον παράγοντα Ιράν να παίζει το δικό του ρόλο.
Από το Σάββατο τα ξημερώματα, το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει στόχους στο συριακό έδαφος. Η επίσημη «δικαιολογία» είναι πως χτυπήθηκαν πύραυλοι που έστελνε το Ιράν στη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας. Βέβαια, η Τεχεράνη διαψεύσει πως τα όπλα ήταν δικά της και μιλά για προπαγάνδα δυτικών και ισραηλινών. “Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από ιρανικά όπλα και αυτού του είδους οι δηλώσεις αποτελούν μέρος της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Συρίας”, είπε ο στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.
Ξαφνικά όμως και ενώ οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους αντάρτες που εδώ και δυο χρόνια μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρατηρητές του ΟΗΕ «ανακάλυψαν» ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χημικά όπλα και συγκεκριμένα το αέριο Σαρίν.
Αναφέρεται σε επίσημη έκθεση Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, η οποία θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου και του ιατρικού προσωπικού και σύμφωνα με αυτά, οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν, επιβεβαίωσε μιλώντας στα Ελβετό-ιταλικό ραδιόφωνο η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ και μέλος της Επιτροπής, Κάρλα ντελ Πόντε.
“Οι έρευνές μας θα φτάσουν σε βάθος, θα επαληθευτούν και θα επιβεβαιωθούν μέσω νέων μαρτυριών, όμως σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει ως τώρα είναι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν χρησιμοποιήσει αέριο Σαρίν”.
Μόνο οι αντικαθεστωτικοί κάνουν χρήση χημικών. Για τις δυνάμεις του Άσαντ δεν υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με την ντελ Πόντε. «Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ερευνητών μας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στις γειτονικές χώρες και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, υπάρχουν ισχυρές υποψίες για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν, βάσει των ιατρικών εξετάσεων των θυμάτων», δήλωσε η Ντελ Πόντε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Βέβαια, οι έρευνες, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι τουρκικές αρχές έκαναν αιματολογικές εξετάσεις στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία, για να εντοπίσουν αν είναι θύματα χημικών όπλων. “Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα συριακά σύνορα από Τούρκους γιατρούς και επεξεργάζεται εργαστήριο της Άγκυρας, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά”, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή των υγειονομικών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι ευθύνονται για τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και μία ακόμα στη Χομς τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όλα αυτά ενώ μια ακόμη σφαγή αμάχων έρχεται στο φως. Αυτή τη φορά, στην πόλη Μπανιάς. Διαπράχθηκε από συμμορίες που φέρονται να είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο.
Εικόνες σοκαριστικές κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων. Άψυχα σώματα που έχουν πυροβοληθεί, μαχαιρωθεί ή καεί βρίσκονται στους δρόμους της πόλης. Ανάμεσά τους είναι ακόμη και βρέφη.
Λέγεται πως σφαγιάστηκαν 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 μέλη της ίδιας οικογένειας.
Δεν είναι η μοναδική σφαγή αυτή που έγινε γνωστή το Σάββατο. Είχε προηγηθεί μόλις ένα 24ωρο πριν εκείνη στην πόλη Μπάιντα με 72 νεκρούς.
Στο μεταξύ, μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει πως από την επιδρομή του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες. Νωρίτερα, είχε γίνει λόγος ακόμη και για 300 νεκρούς.
“Τουλάχιστον 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις τρεις αυτές θέσεις (του στρατού) υπάρχουν 150 άνδρες, αλλά δεν είναι γνωστό που βρισκόντουσαν κατά την αεροπορική επιδρομή”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βομβαρδίζουν τη Δαμασκό οι Ισραηλινοί – Στόχος πύραυλοι από το Ιράν για τη Χεζμπολάχ (ΦΩΤΟ, VIDEO)