Κόσμος

Διάσκεψη του Μονάχου: «Πόρτα» σε Ρωσία και Ιράν γιατί «δεν δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις»

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια έχει εξελιχθεί σε θεσμό, όπου εξετάζονται μερικά από τα πιό σύνθετα προβλήματα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία πόλεμοι και συρράξεις, που προκαλούν παγκόσμια αστάθεια, ωστόσο φέτος θα λείπουν Ρωσία και Ιράν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Διάσκεψη του Μονάχου αποκαλείται συχνά το «Νταβός για την Άμυνα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στο περσινό φόρουμ Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα ο ένας στον άλλον, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω δέσμευση. Από αυτό τον θεσμό, την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα λείπουν φέτος κυβερνητικού αξιωματούχοι από τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς δεν έχουν προσκληθεί. Όπως εξήγησε ο προεδρεύοντας της διοργάνωσης, Κρίστοφερ Χόισγκεν, οι δύο χώρες δεν έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ιρανικές και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσει έχουν προσκληθεί, επισήμανε ο ίδιος.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν λίγες μέρες πριν τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος βαθαίνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή καθώς οι δυτικές χώρες μάχονται ενάντια στις υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία.

Ο Κρίστοφερ Χόισγκεν δήλωσε πως ελπίζει ότι θα συζητηθούν στη διάσκεψη αυτές οι διενέξεις όπως και άλλες που τυγχάνουν μικρότερης προσοχής αλλά έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στο Σουδάν που συνεχίζεται επί δέκα μήνες εξαιτίας του οποίου έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Χόισγκεν, που υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είχε επικριθεί από τον Ισραηλινό πρέσβη στη Γερμανία επειδή τον Οκτώβριο είχε καταδικάσει την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα. Ωστόσο είπε ότι αναμένει υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους να παραστούν στη διάσκεψη του Μονάχου.

Η Γερμανία είχε ένα δίλημμα για το Ισραήλ, είπε ο ίδιος, καθώς δεσμεύεται για την ασφάλεια της χώρας αλλά επίσης διαφωνεί με τη σημερινή ηγεσία σε μια σειρά από ζητήματα και ως εκ τούτου έχει αναστείλει τις διμερείς διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Χόισγκεν επαίνεσε την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία – είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση σε όλη την κοινωνία σχετικά με τη σημασία των υψηλότερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1
Η Ουκρανία ανακοινώνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία την «ερχόμενη εβδομάδα»
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από κάθε πλευρά- ήταν το μόνο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη
Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου αγκαλιάζει τη γυναίκα του καθώς επιστρέφει μετά από ανταλλαγή, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να μην αφήσει το σκάφος Madleen να φτάσει στη Γάζα – Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Χαμάς τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ένα drone δείχνει το πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας Madleen που κατευθύνεται προς τη Γάζα, το οποίο οργανώθηκε από τη διεθνή ΜΚΟ Freedom Flotilla Coalition, αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κατάνιας, Ιταλία 21