Την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη υπογραμμίζει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, αντίγραφο του οποίου φέρεται να ήρθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου ΤΑSS. Παράλληλα, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (19.01.2020), με την Άγκελα Μέρκελ να υποδέχεται τους ηγέτες στις 14.30 (ώρα Ελλάδας). Υπενθυμίζουμε, ότι η χώρα μας δεν έχει προκληθεί. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα “ακουστεί” και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.
Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:
“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.
Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.
“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.