Σάββατο, 27 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Διαβεβαιώσεις της Ρουμανίας προς τη Σερβία

Διαβεβαιώσεις της Ρουμανίας προς τη Σερβία

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Β. Πόντα σε συνάντηση με τον Α. Βούτσιτς, ξεκαθάρισε πως η Ρουμανία δεν θα εμποδίσει ποτέ την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύ καλές χαρακτήρισαν τις σχέσεις Σερβίας-Ρουμανίας οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Βίκτορ Πόντα μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι και ανήγγειλαν την περαιτέρω βελτίωσή τους.

“Η Ρουμανία δεν θα εμποδίσει ποτέ την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προς το συμφέρον μας να γίνει η Σερβία μέλος της ΕΕ, αλλά και συμφέρον της Ευρώπης να είναι ενωμένη” υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Ο κ. Πόντα τόνισε ότι η Σερβία μπορεί να μάθει πολλά από την εμπειρία της Ρουμανίας στην πορεία προς την ΕΕ και κυρίως από τα λάθη που έκανε η χώρα.

“Επιθυμούμε να μάθετε από τα λάθη μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Σερβία πολύ γρήγορα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του κράτους δικαίου και στη βελτίωση της οικονομίας” ανέφερε ο κ. Πόντα, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε ότι το Βουκουρέστι τα πρώτα πέντε χρόνια εντός της ΕΕ “έχασε χρόνο και χρήματα”, επειδή δεν ήξερε πώς να τα αξιοποιήσει.

Ο κ. Πόντα εκτίμησε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις ΕΕ και Σερβίας δεν είναι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, αλλά η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων από τη Σερβία.

“Ο σερβικός λαός έχει μπροστά του δύσκολες και επίπονες αλλαγές, αλλά θα είναι σημαντικές και θα δώσουν αποτέλεσμα, κι αυτό είναι η ένταξη στην ΕΕ” είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Η Σερβία έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρουμανία και αναμένει το Βουκουρέστι να είναι ο καλύτερος υποστηρικτής της στην ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Το σχέδιό μας είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Σερβίας και Ρουμανίας” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με κ. Πόντα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σερβία.

Τονίζοντας ότι η Ρουμανία έχει στενές φιλικές σχέσεις με τη Σερβία, ότι οι δύο χώρες ποτέ στη διάρκεια της ιστορίας δεν είχαν προβλήματα, ούτε συγκρούστηκαν, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι επιθυμούν να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Αναμένουμε τη βοήθεια και τη στήριξη της Ρουμανίας στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ. Η Σερβία έχει να μάθει πολλά στην πορεία αυτή από τη Ρουμανία. Εκτός από τις καλές και φιλικές σχέσεις επιθυμούμε και καλύτερες οικονομικές σχέσεις, αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο κ. Βούτσις είπε συγκεκριμένα ότι επιδιώκεται βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ώστε να είναι ορατές στον τομέα των υποδομών, μέσω της στρατηγικής του Δούναβη και της κατασκευής αγωγού πετρελαίου από την Κονστάντζα έως την Τεργέστη. Ανακοίνωσε ακόμη ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού θα συναντηθούν οι υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών των δύο χωρών για να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομών, όπως ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι – Τιμισοάρα μήκους 160 χιλιομέτρων.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του επειδή η χώρα του πάντα προστάτευε τη Σερβία και το σερβικό συμφέρον στην Ευρώπη.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για τη θέση των μειονοτήτων στις δύο χώρες. Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία είναι ικανοποιημένη με τη σχέση της Ρουμανίας προς τους εκπροσώπους της σερβικής εθνικής μειονότητας στη χώρα.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε “αυτό που είναι φυσιολογικό για τις εθνικές μειονότητες στη Ρουμανία εξυπακούεται και για τις εθνικές μειονότητες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

“Δεν ζητώ κάτι λιγότερο ούτε κάτι περισσότερο” είπε κ. Πόντα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να τεθεί με κανέναν τρόπο από το Βουκουρέστι ως όρος για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Ο κ. Πόντα δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις Ρουμάνων δημοσιογράφων, αν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ ο κ. Βούτσιτς είπε ότι αναμένει από τον Νοέμβριο, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία καλή συνεργασία με τον ομόλογό του σε διαφορετικά επίπεδα.

“Μαζί πρέπει να εκπροσωπούμε τη νέα γενιά πολιτικών που μπορούν να οδηγήσουν τα έθνη τους στην ευημερία” υπογράμμισε ο κ. Πόντα. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη με όλες τις χώρες και κυρίως τις γειτονικές να οικοδομήσει συνεργασία και όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις, ώστε να διασφαλίσει ευημερία σε όλους τους πολίτες.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η συνεργασία με τη Ρουμανία είναι εξαιρετική, αλλά υπάρχει χώρος για βελτίωσή της.
Οι κ. Βούτσιτς και Πόντα θα επισκεφθούν αργότερα την πόλη Μπορ, όπου θα συναντηθούν με εκπροσώπους της ρουμανικής μειονότητας στη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

19 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Το πουλάκι πέταξε! – Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου διέφυγε στη Σερβία

Ακόμα βρίσκουν νεκρούς από τις πλημμύρες στη Σερβία

Οργισμένοι Σέρβοι του Κοσόβου χαρακτήρισαν τον πρόεδρο της Σερβίας “προδότη”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε