Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Κλιμακώνεται η ένταση Αθήνας – Άγκυρας μετά τα αιτήματα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα (01.06.2020) ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο επεδόθη αυστηρό διάβημα.
Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα, λέγοντας: “Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας”.
Και κατέληγε στη δήλωση του: “Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει”.
Το αίτημα των Τούρκων
Όπως αποκάλυψε χθες ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν εφτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.
Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται -σύμφωνα με την Τουρκία- εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά… δεν είναι.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η υφαλοκρυπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου τα σημεία δεν περιλαμβάνονται.