Ανήμερα της 19ης επετείου της 11η Σεπτεμβρίου το BBC με ρεπορτάζ του διερωτάται τι απέγινε η Αλ Κάιντα. Η τρομοκρατική οργάνωση που έσπειρε τον όλεθρο στις ΗΠΑ ρίχνοντας με εντυπωσιακό τρόπο τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη και προκαλώντας πάνω από 3.000 νεκρούς, παραπαίει.
Το παρακλάδι της στην Συρία εξουδετερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από αντίπαλες φατρίες. Στην Υεμένη ηττήθηκε από τους αντάρτες λίγο μετά την δολοφονία του ηγέτη της από τους αμερικανούς με drone.
Και ο ηγέτης τους στην Βόρεια Αφρική επίσης δολοφονήθηκε μετά από γαλλική επιδρομή στο Μάλι τον Ιούνιο και ακόμα δεν τον έχει διαδεχθεί κανείς.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι είναι άφαντος εδώ και μήνες με τις φήμες να οργιάζουν ότι είναι ήδη νεκρός.
Όμως, τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα σε Σομαλία και Μάλι παραμένουν ισχυρά.
Ιδεολογικά η Αλ Κάιντα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα. Θα εκσυγχρονιστεί για να κερδίσει έδαφος ανάμεσα στους μουσουλμάνους και έτσι θα επιβιώσει; Ή θα μείνει στις τζιχαντιστικές αρχές του παρελθόντος και θα απομονωθεί πλήρως από τον μουσουλμανικό κόσμο;
Όποιο μονοπάτι και αν διαλέξει έχει ρίσκα.
Το πρώτο θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία της τρομοκρατικής οργάνωσης και όσοι σκληροπυρηνικοί έχουν μείνει στις τάξεις της θα την εγκαταλείψουν. Το δεύτερο μονοπάτι μπορεί να την οδηγήσει σε διάλυση αφού θα περιορίσει την επιχειρησιακή της ικανότητα.
Η τελευταία εμφάνιση του Αλ Ζαουάχρι
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι έκανε την τελευταία του εμφάνιση τον περασμένο Μάιο μέσω βίντεο.
Πριν από αυτή την εμφάνιση υποστηρικτές του ISIS διέδιδαν ότι ήταν νεκρός. Ότι είτε είχε πάθει εγκεφαλικό είτε τον αποκεφάλισαν.
Και μπορεί να έχουν και δίκιο αφού από τον Μάιο και μετά είναι άφαντος.
Πάντως, η Αλ Κάιντα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία του κορονοϊού ακόμα και βρισκόμενη πίσω από διαδηλώσεις μέσα στις ΗΠΑ.
Η Αλ Κάιντα απευθύνθηκε στους δυτικούς κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ότι δεν τους στήριξαν αρκετά στην διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα αναφέρθηκε και σε ρατσιστική μεταχείριση των αφροαμερικανών καλώντας τους τελευταίους να πάρουν τα όπλα.
Όμως, είναι απίθανο να έλαβε κανείς το μήνυμα από την Αλ Κάϊντα ειδικά στις ΗΠΑ που θρήνησαν πολλούς νεκρούς από τις πράξεις της μια μέρα σαν κι αυτή πριν από 19 ολόκληρα χρόνια.