Κόσμος

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Οι κυρώσεις του Τραμπ μπορεί να αυξήσουν την ατιμωρησία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα»

Η Ουκρανία ελπίζει πως το έργο του Δικαστηρίου για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα συνεχιστεί

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δημιουργήσει σοκ και αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα, καθώς υπάρχουν φόβοι και ανησυχία ότι μπορεί να προκληθεί η επιχειρησιακή του «παράλυση».

Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες χώρες προειδοποίησαν σήμερα (07.02.2025) ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μπορεί «να αυξήσει τον κίνδυνο της ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και εγείρει απειλές για τη διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου».

«Οι κυρώσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί να κλείσει γραφεία του», υπογράμμισαν σε κοινό ανακοινωθέν 79 χώρες που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των μελών του ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Ουκρανία πιστεύει ότι το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε σχέση με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα συνεχιστεί μετά τις κυρώσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε κυρώσεις σε βάρος ανθρώπων εργάζονται σε έρευνες του ΔΠΔ για Αμερικανούς πολίτες ή συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ.

Ο ρόλος του

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα μόνιμο δικαστήριο που μπορεί να δικάσει πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, και το έγκλημα της επίθεσης κατά του εδάφους κρατών-μελών ή υπηκόων του.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΔΠΔ θα συνεχίσει να εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες στην περίπτωση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα κάνοντας να λογοδοτήσουν Ρώσοι εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χεόχρι Τίχι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΔΠΔ έχουν μακρά ιστορία», δήλωσε ο ίδιος.

Οι επιπτώσεις

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η αποδυνάμωση του Δικαστηρίου, που ερευνά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μπορεί να δώσει λευκή επιταγή στους δικτάτορες.

Οι κυρώσεις «επιδιώκουν να υπονομεύσουν και να καταστρέψουν ό,τι η διεθνής κοινότητα έχει προσεκτικά οικοδομήσει επί δεκαετίες ή και αιώνες», δηλώνει η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Παγκόσμιους κανόνες που εφαρμόζονται για όλους και έχουν ως στόχο την δικαιοσύνη για όλους».

Αν οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, πράγμα πιθανό, αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, το Σουδάν επηρεάζονται.

«Τα θύματα θα στερηθούν δικαστικές διαδικασίες ακόμη και σε υποθέσεις που δεν αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Sexton.

Οι κυρώσεις «θα υπονομεύσουν όλες τις έρευνες, όχι μόνο την έρευνα για την Παλαιστίνη», εξηγεί προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε μία ήδη δυσχερή στιγμή για το ΔΠΔ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκρέμ Ιμάμογλου: Γιατί ο Ερντογάν θέλει να εξουδετερώσει τώρα το «αγκάθι» στην προεδρία του – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας σύλληψης
Ο φόβος του προέδρου της Τουρκίας πίσω από τις διώξεις, η στάση του Ντόναλντ Τραμπ και ο τρόμος για την εξουσία στα χέρια του μεγαλύτερου πολιτικού του αντιπάλου
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου
Η Γαλλία προετοιμάζεται για κάθε «απειλή»: Το εγχειρίδιο με οδηγίες στους πολίτες και το κιτ επιβίωσης με νερό και φαγητό
Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Γαλλία και την Ευρώπη να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τη «ρωσική απειλή» και την πιθανότητα αποχώρησης της Αμερικής από το ΝΑΤΟ
Γάλλοι περπατούν κοντά στον Πύργο του Άιφελ