Site icon NewsIT
17:19 | 07.02.25

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Οι κυρώσεις του Τραμπ μπορεί να αυξήσουν την ατιμωρησία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα»

REUTERS/Kent Nishimura/File Photo

Newsit Newsroom

Η Ουκρανία ελπίζει πως το έργο του Δικαστηρίου για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα συνεχιστεί

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δημιουργήσει σοκ και αντιδράσεις στην διεθνή κοινότητα, καθώς υπάρχουν φόβοι και ανησυχία ότι μπορεί να προκληθεί η επιχειρησιακή του «παράλυση».

Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες χώρες προειδοποίησαν σήμερα (07.02.2025) ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μπορεί «να αυξήσει τον κίνδυνο της ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και εγείρει απειλές για τη διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου».

«Οι κυρώσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί να κλείσει γραφεία του», υπογράμμισαν σε κοινό ανακοινωθέν 79 χώρες που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των μελών του ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Ουκρανία πιστεύει ότι το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε σχέση με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα συνεχιστεί μετά τις κυρώσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε κυρώσεις σε βάρος ανθρώπων εργάζονται σε έρευνες του ΔΠΔ για Αμερικανούς πολίτες ή συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ.

Ο ρόλος του

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα μόνιμο δικαστήριο που μπορεί να δικάσει πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, και το έγκλημα της επίθεσης κατά του εδάφους κρατών-μελών ή υπηκόων του.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΔΠΔ θα συνεχίσει να εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες στην περίπτωση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα κάνοντας να λογοδοτήσουν Ρώσοι εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χεόχρι Τίχι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΔΠΔ έχουν μακρά ιστορία», δήλωσε ο ίδιος.

Οι επιπτώσεις

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η αποδυνάμωση του Δικαστηρίου, που ερευνά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μπορεί να δώσει λευκή επιταγή στους δικτάτορες.

Οι κυρώσεις «επιδιώκουν να υπονομεύσουν και να καταστρέψουν ό,τι η διεθνής κοινότητα έχει προσεκτικά οικοδομήσει επί δεκαετίες ή και αιώνες», δηλώνει η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Παγκόσμιους κανόνες που εφαρμόζονται για όλους και έχουν ως στόχο την δικαιοσύνη για όλους».

Αν οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, πράγμα πιθανό, αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, το Σουδάν επηρεάζονται.

«Τα θύματα θα στερηθούν δικαστικές διαδικασίες ακόμη και σε υποθέσεις που δεν αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Sexton.

Οι κυρώσεις «θα υπονομεύσουν όλες τις έρευνες, όχι μόνο την έρευνα για την Παλαιστίνη», εξηγεί προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε μία ήδη δυσχερή στιγμή για το ΔΠΔ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version