Κόσμος

Διεθνής Αμνηστία: Οι ευρωπαϊκές πολιτικές μετά τις επιθέσεις, αυξάνουν τις διακρίσεις

Οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 έχουν οδηγήσει σε μια «συνεχή υποχώρηση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυξάνουν τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και των προσφύγων, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον φόβο και την αποξένωση, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Την περίοδο αυτή περίπου 280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ευρώπη σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, έχουν οξύνει την ένταση σχετικά με το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων και έχουν αναγάγει το θέμα της ασφάλειας σε πρώτιστης σημασίας στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Ο φόβος, η αποξένωση και οι προκαταλήψεις καταστρέφουν σταδιακά τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα και η απουσία διακρίσεων», παρατηρεί η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της, στην οποία καταγγέλλει «τη ριζοσπαστική αλλαγή» που παρατηρήθηκε στα 14 κράτη μέλη που εξετάστηκαν.

«Πέτρα πέτρα το οικοδόμημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που κατασκευάστηκε με τόσες φροντίδες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποσυντίθεται», προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο βλέπουμε τους μουσουλμάνους και τους αλλοδαπούς να εξισώνονται με τους τρομοκράτες», αναφέρει η Τζούλια Χολ ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα αντιτρομοκρατίας και συντάκτρια της έκθεσης.

«Τα στερότυπα αυτά επηρεάζουν δυσανάλογα τις κοινότητες αυτές, ώστε υπάρχει μεγάλος βαθμός φόβου και αποξένωσης», προσθέτει.

Η Χολ προειδοποίησε επίσης και για τα «δρακόντεια» μέτρα παρακολούθησης, έρευνας, σύλληψης και κράτησης –όπως αυτά που έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία από τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους—τα οποία ενδέχεται καταχρηστικά να βάλουν στο στόχαστρό τους ακτιβιστές ή μειονοτικές ομάδες που δεν αποτελούν πραγματική απειλή.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι νέοι νόμοι για την καταπολέμηση της εξύμνησης της τρομοκρατίας περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Στη Γαλλία το 2015, το ένα τρίτο των περισσότερων από 380 ανθρώπων που κατηγορήθηκαν ως απολογητές της τρομοκρατίας ήταν ανήλικοι.

Η ΜΚΟ επέκρινε την «οργουελιανή» χρήση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, των περιορισμών στα ταξίδια και της τακτικής παρουσίας στα αστυνομικά τμήματα για ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα και συχνά δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα κατηγορούνται.

Η Χολ κατήγγειλε τη στάση που περιέγραψε: «οι κυβερνήσεις κοιτούν έναν άνθρωπο και λένε: “Μου φαίνεσαι πολύ ύποπτος. Οπότε θα περιορίζω τη συμπεριφορά σου γιατί ενδέχεται να διαπράξεις ένα έγκλημα”».

Κάποιοι άνθρωποι, κυρίως «μουσουλμάνοι, αλλοδαποί ή άνθρωποι που θεωρήθηκαν ότι είναι μουσουλμάνοι ή αλλοδαποί» έγιναν στόχος διακρίσεων «με δυσανάλογο τρόπο και ιδιαιτέρως βλαπτικό» εξαιτίας των μέτρων αυτών, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Την ίδια ώρα «οι προσβολές» και «οι επιθέσεις» εναντίον των μουσουλμάνων και των αλλοδαπών αυξήθηκαν, επιβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο με τη δικαιολογία ότι «έμοιαζαν με τρομοκράτες», γυναίκες είδαν να τους απαγορεύεται να φορούν το μουσουλμανικό μαγιό σε παραλία της Γαλλίας, παιδιά προσφύγων συνελήφθησαν επειδή έπαιξαν με πλαστικά πιστόλια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα