Κόσμος

Διεθνής Αμνηστία – Πανδημία: Κυβερνήσεις εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία για να περιορίσουν ατομικά δικαιώματα

Κατηγορώ από τη Διεθνή Αμνηστία προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία του κορονοϊού για να εμποδίσουν την ελευθερία της έκφρασης.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία στρέφεται εναντίον πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο ότι εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία του κορονοϊού για να εγείρουν «πρωτόγνωρα» εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης και να φιμώσουν τους επικριτές τους.

«Σε συνδυασμό με ένα κύμα παραπληροφόρησης, αυτά τα καταπιεστικά μέτρα σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψαν την πρόσβαση των πολιτών σε ακριβείς πληροφορίες για τον κορονοϊό, αν και αυτές ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπισή του ήδη από τις αρχές του 2020», επισήμανε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Ραζάτ Κόσλα, αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας έγιναν στόχος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίθηκαν και όργανα του Τύπου έκλεισαν», ενώ «δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της υγείας φιμώθηκαν και φυλακίστηκαν».

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η έλλειψη πληροφόρησης που προκλήθηκε από τα μέτρα αυτά των κυβερνήσεων αποτέλεσε επιβαρυντικό «παράγοντα» για την πανδημία covid-19.

Διεθνής Αμνηστία – Οι κραυγαλέες περιπτώσεις Κίνας και Τανζανίας 

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κίνας, όπου από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 5.000 δικαστικές έρευνες εναντίον ατόμων που κατηγορούνται ότι «κατασκεύασαν και σκοπίμως διέδωσαν ψευδείς και επιβλαβείς πληροφορίες» σχετικά με τη φύση και την έκταση της πανδημίας.

Στην Τανζανία η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζον Μαγκουφούλι, που δεν έπαψε να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της covid-19 και αρνούνταν να λάβει μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, υιοθέτησε νόμους που απαγόρευαν και τιμωρούσαν τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» προκειμένου να περιορίσει τα μέσα ενημέρωσης.

Διεθνής Αμνηστία – Στο στόχαστρο και social media

Στη Νικαράγουα οι αρχές υιοθέτησαν νομοθεσία με στόχο την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, η οποία τους επέτρεψε να «τιμωρούν όσους επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης» και να «περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης».

Στη Ρωσία νόμος που τιμωρεί αυστηρά τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που αφορούν τον κορονοϊό κινδυνεύει να παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία.

Εκτός από τις κυβερνήσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση επέκρινε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.

Όλα αυτά «δυσκολεύουν την κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως και να λαμβάνει αποφάσεις γνωρίζοντας τις επιπτώσεις τους στην υγεία της», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

Η ακριβής πληροφόρηση είναι «κρίσιμη», τόνισε η ΜΚΟ, και για «να αντιμετωπιστεί ο εμβολιαστικός δισταγμός».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines