Πέμπτη, 14 Νοε.
21oC Αθήνα

Διεθνής απομόνωση για τα… “μάτια” του Ισραήλ! «Έφυγαν» από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ

ΗΠΑ Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Νίκι Χάλεϊ και ο Μάικ Πομπέο - Φωτογραφία Reuters

Πρώτα, ήταν η συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή. Μετά, η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Τώρα, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Την απόφαση να αποχωρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσαν, περιχαρείς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και η πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση και κατηγόρησαν το Συμβούλιο για… παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (του Ισραήλ). Η κυβέρνηση που χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους, μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα…

Φυσικά, η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις. Όχι μόνο αυτή καθεαυτή αλλά και η δικαιολογίες που ειπώθηκαν. Ότι δηλαδή οι ΗΠΑ αποσύρονται γιατί “καμία άλλη χώρα δεν είναι το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα να μεταρρυθμιστεί το (όπως το χαρακτήρισαν) υποκριτικό και αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ». Το οποίο κατηγόρησαν ότι «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κυρίως το κατηγόρησα ότι είναι προκατειλημμένο (!) εδώ και χρόνια κατά του Ισραήλ.

«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Χέιλι.

Η δήλωση της Χέιλι

«Οι ΗΠΑ ηγούνται της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας και τα στελέχη της, που θυσίασαν ακόμα και η ζωή τους για να απελευθερώσουν εκατομμύρια από την καταπίεση και την τυραννία, δεν θα δεχτούν μαθήματα από υποκριτικά σώματα και θεσμούς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πανηγύρισε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις…

«Σήμερα οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν σε κάποιες από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με το να προστατεύει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εμπλέκεται σε εκστρατείες κατά δημοκρατικών κρατών, το Συμβούλιο κοροϊδεύει τον εαυτό του, τα μέλη του και την αποστολή του. Για χρόνια, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύτηκε για ακόμη πιο μοχθηρές αντι-αμερικανικές, αντι-ισραηλινές ύβρεις και οι μέρες της συμμετοχής των ΗΠΑ έχουν τελειώσει» ανέφερε σε δήλωσή του.

«Θα προτιμούσα να έμεναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Όπως ήταν επόμενο, η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έκρυψε ότι θα προτιμούσε την παραμονή των ΗΠΑ στο Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Έκρινε ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της, με δεδομένο τον αριθμό των παραβιάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση ήταν «απογοητευτική» είδηση, αν και «δεν ήταν έκπληξη στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπάρχει κίνδυνος να πλήξει τον διεθνή ρόλο της Ουάσινγκτον. Αυτή ήταν η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τη λύπη του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Δεν κρατάμε μυστικό το γεγονός ότι το ΗΒ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις