Κόσμος

Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας μετά την επίθεση στο πυρηνικό σταθμό

Δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενεργού υλικού από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

Οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς παρά τις επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, τονίζει η Διεθνής Επιτροπή.

Για την φωτιά που ξέσπασε στην περίμετρο του εργοστασίου αναφέρεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο και δεν επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις.

Το εργοστάσιο είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων πλέον.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της IAEA δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με γραπτό κείμενο το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στους πιστούς και αυτή την Κυριακή - «Δεν πρέπει να εκτεθεί στο κρύο» λένε οι γιατροί
Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να νοσηλεύεται στον δέκατο όροφο της πολυκλινικής Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης και πέρασε μια ήσυχη νύχτα
Ο Πάπας Φραγκίσκος
«Δέκα χρόνια αδιανόητου πόνου»: Η Χαμάς απελευθέρωσε 2 από τους 6 Ισραηλινούς ομήρους - Τους παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό
Πριν παραδοθούν στα μέλη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κουκουλοφόροι της Χαμάς ανέβασαν τον Ταλ Σοχάμ και τον Αβέρα Μενγκίστου επιδεικτικά σε μια εξέδρα.
Οι δύο όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γερμανία: Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, η αγωνία του Μερτς και η «καυτή ανάσα» του AfD
Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης, «βαρόμετρο» το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τη μεγάλη μάχη στις κάλπες
Ο Φρίντριχ Μερτς