Δευτέρα, 28 Οκτ.
19oC Αθήνα

Διήμερη εκεχειρία στη Γάζα με ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων προτείνει η Αίγυπτος – Τι σχέδιο καταθέτει η Χαμάς

Διήμερη εκεχειρία στη Γάζα με ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων προτείνει η Αίγυπτος – Τι σχέδιο καταθέτει η Χαμάς
REUTERS/Artorn Pookasook

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι παρουσίασε σήμερα (27.10.2024) το δικό του σχέδιο για κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο.

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στις διπλωματικές επαφές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταφέρει την απελευθέρωση ομήρων. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, πιέζουν για αποκλιμάκωση και διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να προτείνει διήμερη εκεχειρία στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

REUTERS/Dilara Senkaya

Επίσης, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, με στόχο την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Η πρόταση της Χαμάς

Νωρίτερα σήμερα (27.10.2024) πηγές της Χαμάς δήλωσαν στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης «Asharq News» ότι θα παρουσιάσουν στους διαπραγματευτές ένα σχέδιο για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

REUTERS/Dilara Senkaya

Αυτό θα προβλέπει την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Το σχέδιο για κατάπαυση πυρός της Χαμάς αναμένεται να κατατεθεί μετά την συνάντηση που πραγματοποιούν, σήμερα στη Ντόχα, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ, του Κατάρ και του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αξιολογήσει διάφορες προτάσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, η οποία προσφέρει μια εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ομήρων, ωστόσο η Χαμάς φαίνεται ότι θέλει τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις