Τρίτη, 23 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Δίκη Εργκένεκον: Ισόβια στον πρώην αρχηγό στρατού! – Όλες οι ποινές

Δίκη Εργκένεκον: Ισόβια στον πρώην αρχηγό στρατού! – Όλες οι ποινές

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον απόστρατο στρατηγό και πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη συνωμοσία “Εργκένεκον”, η οποία είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δικαστές, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ετυμηγορίες για τους 275 κατηγορουμένους στο πλαίσιο της υπόθεσης, καταδίκασαν επίσης τρεις αντιπολιτευόμενους βουλευτές σε ποινές κάθειρξης 12 ως 35 ετών.

Νωρίτερα, κάποιοι από τους κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς– καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως σχεδόν 50 ετών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία “Εργκένεκον”, επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Οι επικριτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και πως έχουν στόχο να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν το κοσμικό κατεστημένο που κυριαρχεί στην Τουρκία. Λένε πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

“Αυτή είναι δίκη του Ερντογάν, το δικό του θέατρο”, λέει ο Ουμούτ Οράν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP. “Στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα που θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αυτή η προφανώς πολιτική δίκη δεν έχει νομική βάση”, τόνισε μιλώντας στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ερντογάν έχει αρνηθεί πως παρενέβη στη νομική διαδικασία και υπογραμμίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Όμως έχει επικρίνει το χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς και έχει εκφράσει ανησυχία για το μακρύ χρόνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Καθώς οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης στο δικαστήριο ήταν αποκλεισμένοι ώστε να μην πλησιάσουν τα λεωφορεία με τους διαδηλωτές, εκατοντάδες υποστηρικτές των κατηγορουμένων προσπάθησαν να διασχίσουν χωράφια για να φτάσουν στο συγκρότημα του δικαστηρίου και της φυλακής, όμως ειδικές μονάδες της αστυνομίας τους εμπόδισαν.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟ www.onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποινές έως και 50 χρόνια σε κατηγορούμενους για το Εργκένεκον

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε