Κόσμος

«Δικτάτορας» ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις «βολές» του προς την Ευρώπη – Του γυρίζουν την πλάτη Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί πολίτες

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τον Αμερικανό πρόεδρο

Οι «επιθέσεις» του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα αλλά και το σόου που έκανε στο Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, φαίνεται πως έχουν ρίξει στα τάρταρα τη δημοτικότητά του σε πολλές χώρες τη ΕΕ και όχι μόνο. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης.

Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, Γερμανούς (59%) και Βρετανούς (56%) χαρακτηρίζουν «δικτάτορα» τον Ντόναλντ Τραμπ, άποψη που συμμερίζεται το 47% των ερωτηθέντων στην Πολωνία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κέντρου σκέψης Destin commun (Κοινό Πεπτρωμένο).

Αυτή η έρευνα της κοινής γνώμης, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο (8/3/25), έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία δέχεται έντονες επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου 35% των Γάλλων ερωτηθέντων είπαν πως συμπάθησαν περισσότερο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ταραχώδη συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Φεβρουαρίου. Μόνο 9% είπαν ότι τον συμπαθούν τώρα λιγότερο.

Εξάλλου μόνο ένα τέταρτο των Γάλλων εξακολουθεί να θεωρεί συμμάχους τις ΗΠΑ και περισσότεροι από τους μισούς (57%) «δυσκολεύονται να χαρακτηρίσουν τη σχέση».

Αναφορικά με την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, έξι Γάλλοι στους δέκα (60%) θεωρούν πιθανό τα επόμενα χρόνια η Ρωσία να εισβάλει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έναντι 68% στη Βρετανία και την Πολωνία και 53% στη Γερμανία.

Σχεδόν οκτώ Γάλλοι στους δέκα (76%) δηλώνουν ανήσυχοι ή πολύ ανήσυχοι «για μια επέκταση της σύγκρουσης στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα χρόνια».

Πολωνοί και Βρετανοί θέλουν εξάλλου σε ποσοστό 66% να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, ακόμα και χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι 57% και στη Γερμανία 54%.

Δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το ενδεχόμενο να σταλεί μια αποστολή διατήρησης της ειρήνης μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας. «Μάλλον ή εντελώς» ευνοϊκή άποψη έχει το 57% των ερωτηθέντων στη Βρετανία, το 44% στη Γαλλία, το 41% στη Γερμανία και μόνο το 27% στην Πολωνία.

Έξι Γάλλοι στους δέκα (61%) τάσσονται «υπέρ της επαναφοράς κάποιας μορφής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας», με το ποσοστό να είναι πολύ αυξημένο στη δεξιά και την άκρα δεξιά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Γαλλία στο τέλος των χρόνων του 1990.

Το σενάριο μιας επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας, το οποίο δεν αναφέρεται από την κυβέρνηση, έχει περισσότερους υποστηρικτές στις μεγαλύτερες ηλικίες: 72% των 65 ετών και άνω είναι υπέρ, έναντι 43% των προσώπων ηλικίας 18-24 ετών.

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω του Ίντερνετ στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση περισσότερα από χίλια πρόσωπα σε κάθε χώρα, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων (φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος, μορφωτικού επιπέδου και θρησκείας).

Όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος ο Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δημοσιονομική παράλυση της χώρας του…

Νομοσχέδιο για εξάμηνη παράταση της χρηματοδότησης

Οι ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, παρουσίασαν το Σάββατο (8/3/25) νομοσχέδιο για την εξάμηνη παράταση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη δημοσιονομική παράλυση στις 14 Μαρτίου.

Η βουλή αναμένεται να ψηφίσει την Τρίτη το εν λόγω νομοσχέδιο των 99 σελίδων, όπως ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους βοηθοί της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας του σώματος, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε στενή συνεργασία με το Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βουλή και η Γερουσία συνέταξαν ένα «πολύ καλό νομοσχέδιο χρηματοδότησης» και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να το ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προειδοποίησε ότι οι Δημοκρατικοί «θα κάνουν τα πάντα» για να κλείσουν την κυβέρνηση – το περιβόητο shutdown.

«Ζητώ απ’ όλους σας να μας δώσετε λίγους μήνες για να τα βγάλουμε πέρα μέχρι το Σεπτέμβριο ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βάζουμε σε τάξη τον ‘χρηματοοικονομικό οίκο’ της χώρας», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. «Οι Δημοκρατικοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κλείσουν την Κυβέρνησή μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Το προτεινόμενο από τους ρεπουμπλικανούς νομοσχέδιο αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μειώνει τις μη στρατιωτικές δαπάνες κατά περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν οι βοηθοί της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών: Η περίοδος πένθους, το τελετουργικό της ταφής του και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο στις 23 Μαρτίου από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία. Η ανακοίνωση του Καρδινάλιου Φάρελ για τον θάνατό του. Δείτε Live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 8
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 3
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1