Νέα σελίδα γράφεται στον "πόλεμο" ανάμεσα στην Βρετανία και την Ρωσία για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια! Μετά από την δημοσιοποίηση των ονομάτων και των φωτογραφιών των δυο Ρώσων υπόπτων από τις βρετανικές αρχές... η Ρωσία απαντάει κάνοντας λόγο για "θεϊκό" τρολάρισμα.
Την ίδια ώρα, οι δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, είχαν ταξιδέψει αρκετές φορές στην Ευρώπη και στην Βρετανία όπως ισχυρίζεται η ρωσική ανεξάρτητη ιστοσελίδα Fontanka.ru
Παρά την ώριμη ηλικία τους, η ιστοσελίδα γράφει ότι τα βιογραφικά τους στοιχεία είναι φειδωλά και προκαλούν εντύπωση μυστικοπάθειας, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα ονόματα τους να μην είναι πραγματικά και να δούλευαν για την ρωσική κατασκοπεία, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, τα διαβατήρια των Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ είναι συνήθη και όχι με βιομετρικά δεδομένα και είχαν εκδοθεί πριν από δύο χρόνια. Με αυτά τα διαβατήρια ταξίδευαν συχνά στην Ευρώπη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2018 είχαν ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στη Γενεύη, στο Μιλάνο και επανειλημμένα στο Παρίσι. Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, τουλάχιστον μια φορά πριν επισκεφθεί το Σάλσμπερι, είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου του 2017.
Στις ανοιχτές πηγές (μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ) δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Ρουσλάν Μποσίροφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ιστοσελίδα, ο Μποσίροφ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου στην πόλη Ντουσανμπέ, αλλά έμενε στην Μόσχα στην 25όροφη πολυκατοικία γνωστή ως Σπίτι επί της Μεγάλης Παραλιακής.
Ωστόσο παρά τα τηλεφωνήματα που έγιναν σε διάφορους ενοίκους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Fontanka, όλοι δήλωναν άγνοια για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο Μποσίροφ δεν είχε δραστηριότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Οι σελίδες που φαίνονται ότι δημιουργήθηκαν το 2014 με το ίδιο όνομα είναι κενές. Στο Facebook ο Μπoσίροφ έχει έναν «φίλο», μια κοπέλα από την Ουκρανία. Στο VKontakte εμφανίζονται στοιχεία που λένε ότι τελείωσε το 2004 την γεωγραφική σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.
Τα στοιχεία για τον Αλεξάντρ Πετρόφ είναι ακόμη λιγότερα. Σύμφωνα με τα έγγραφα γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1979. Άτομο με την ίδια ημερομηνία γέννησης και τα ίδια στοιχεία βρέθηκε να υπάρχει στον κατάλογο συνεργατών της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας ανοσιοβιολογικών σκευασμάτων Mikrogen.
«Αυτό είναι τρολάρισμα σε επίπεδο θεϊκό»
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, βρήκε κάποιες ασυμβατότητες στις φωτογραφίες των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.
Η Ζαχάροβα, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-1», επέστησε την προσοχή σε δύο φωτογραφίες, με τους δύο ύποπτους Ρώσους, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Αναφερόμενη στην ασυμβατότητά τους είπε ότι τραβήχτηκαν «στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ίδιο και αυτό διάδρομο, την ίδια ακριβώς ώρα, ακόμη και στο ίδιο δευτερόλεπτο» και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι είτε είναι ανακόλουθες, ως προς την ημερομηνία και την ακριβή ώρα, είτε συμβαίνει ότι οι συνεργάτες της GRU (υπηρεσία κατασκοπείας του στρατού – σ.σ) έμαθαν να περπατούν ταυτόχρονα».
Συνεχίζοντας μάλιστα να σχολιάζει την ανακολουθία αυτή στις φωτογραφίες, η Ζαχάροβα είπε ότι «αυτό είναι τρολάρισμα σε επίπεδο θεϊκό».
Λαβρόφ: “Είναι μυθολόγοι…”
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί ότι οι δημιουργοί των διαφόρων σεναρίων για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι «μυθολόγοι».
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Σότσι, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να αξιολογήσει τα όσα είπε χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τους δύο Ρώσους πολίτες που εργάζονται για την ρωσική στρατιωτική κατασκοπεία (GRU) , απάντησε «Ναι, είναι καλοί μυθολόγοι». Όταν τον ρώτησαν «από πού νομίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση αντλεί τέτοιες ιδέες», ο Λαβρόφ απάντησε: «από το Ίντερνετ».