Κόσμος

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Λεπτό προς λεπτό η κρίσιμη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

- Με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων: 90,95% υπέρ, 6,11% κατά - Κάτω από 35% η συμμετοχή - Δεν πάει (ακόμα) σε εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε "ΝΑΙ" είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός - Το απόλυτο των ψήφων υπέρ του ΝΑΙ θα επικαλεστεί ο Ζάεφ για να αντικρούσει την αποχή - Αντιπολίτευση: Ώρα να συνταξιοδοτηθεί ο Ζάεφ Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Κρίσιμη μέρα για την ΠΓΔΜ και το μέλλον της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Έτσι την περιγράφει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ όπου… σταθεί κι όπου βρεθεί προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το αν δέχονται ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, που προβλέπει αλλαγή ονόματος (Βόρεια Μακεδονία) και Συνταγματική αναθεώρηση.

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αν επικρατήσει το “ναι”, το αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή από 81 βουλευτές, τους οποίους, όμως, δεν διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Χαμηλή η συμμετοχή

Στοίχημα για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι η συμμετοχή. Η οποία όμως είναι εξαιρετικά χαμηλή και αυτό ίσως οδηγήσει σε νέες εξελίξεις ακόμη και σε πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν από τους… πρώτους που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Πήρε τη γυναίκα του Ζόριτσα και τον γιο του Ντούσκο και πήγαν στη γενέτειρά του τη Στρουμνίτσα για να ψηφίσουν. Στις δηλώσεις του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε νέο κάλεσμα στους συμπολίτες του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. «Αποφασίζουμε το μέλλον της χώρας μας» είπε και τόνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφορά και στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (που έχει και γενέθλια σήμερα) τόνισε πως ο λόγος, πλέον, ανήκει στους πολίτες. «Οι πολιτικοί μιλήσαμε επί ένα μήνα και εξηγήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τι διακυβεύεται σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι. Σήμερα μιλούν οι πολίτες και οι πολίτες μιλούν μόνο ψηφίζοντας. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ομαλή δημοκρατική διαδικασία, ότι θα κάνουμε την επιλογή η χώρα επιτέλους να προχωρήσει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονές μας στην περιοχή».

Ο επικεφαλής του κόμματος VMRO (κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Χρίστιαν Μιτσκόσκι αν και είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη. Αντίθετα, κάποια στελέχη του κόμματός τον «άδειασαν». Όπως ο αντιπρόεδρος VMRO Mίτκο Γιάντσεφ (και δήμαρχος Kαβάνταρτσι), που πήγε και ψήφισε και δυο βουλευτές του κόμματος.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»