Οι καταλανοί αυτονομιστές ετοιμάζονται να κηρύξουν την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση με μία μεγάλη συγκέντρωση. Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση σε όλα τα μέτωπα για την παρεμπόδιση της οργάνωσης της ψηφοφορίας. Κάπως έτσι το δημοψήφισμα στην Καταλονία αναμένεται να είναι… εκρηκτικό. Έτσι κι αλλιώς το ζήτημα της ανεξάρτητης Καταλονίας είναι ένα διαχρονικό “αγκάθι” στην Ισπανία. Ενόψει του δημοψηφίσματος, η ένταση ανεβαίνει καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα προκύψει.
Χαμός για το δημοψήφισμα στην Καταλονία!
Η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων θα αρχίσει στην Ταραγκόνε. Μια πόλη 130.000 κατοίκων όπου το φρόνημα υπέρ της αυτοδιάθεσης δεν είναι υψηλό. Πρόκειται για ένα ανεπίσημο ξεκίνημα προεκλογικής εκστρατείας, διότι οι δικαστικές απειλές κατά των αυτονομιστών πληθαίνουν.
Στη Μαδρίτη, διοικητικός δικαστής απαγόρευσε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για το δημοψήφισμα σε δημοτικό χώρο. Αυτό έγινε κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για τη σημερινή συγκέντρωση.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δεν διευκρίνισε εάν προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες για τη παρεμπόδιση της σημερινής συγκέντρωσης. Επέμεινε να απαντά ότι: «Απαγορεύεται η συνεργασία ή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα αυτό και αυτό αφορά οποιαδήποτε προπαρασκευαστική ενέργεια».
Πηγή της περιφέρειας της Καταλονίας δήλωσε ότι οι διοργανωτές έχουν ειδοποιηθεί ότι βρίσκονται στον χώρο της παρανομίας. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει προληπτική ενέργεια.
Οι καταλανοί αυτονομιστές έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015. Έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να πείσουν τους Καταλανούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 1ης Οκτωβρίου.
Εάν επικρατήσουν, διαβεβαιώνουν ότι θα κηρύξουν αμέσως την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Περιοχής δηλαδή που αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού της Ισπανίας και στο 20% του ΑΕΠ της.
Τα κόμματα που είναι αντίθετα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καλούν τους υποστηρικτές τους να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Ακόμη και αν αυτό μηχανιστικά δίνει τη νίκη στο «ναι».
«Είναι μία παρωδία. Θέλουν να οργανώσουν μία παρωδία δημοψηφίσματος για να δικαιολογήσουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας». Αυτό εξηγεί ο Σαλβαδόρ Ιγια, στέλεχος του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη κάνουν ό, τι μπορούν για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι φθάνει αύριο στη Βαρκελόνη. Καλεί τους Καταλανούς σε ανυπακοή απέναντι σε όποιον τους καλεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος. Κι αυτό «διότι πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειες».
Από την 6η Σεπτεμβρίου, οπότε προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, η ισπανική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ή τουλάχιστον για να την απαξιώσουν.
Η στρατηγική της Μαδρίτης αφορά κατ΄αρχάς τους διοργανωτές. Δηλαδή δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Η ισπανική δικαιοσύνη τους έχει γνωστοποιήσει ότι απειλούνται με δικαστικές διώξεις.
Οι απειλές αυτές όμως ενισχύουν το στρατόπεδο του «ναι».
Από τους 948 καταλανούς δημάρχους οι 712 θέλουν να συμμετάσχουν στην οργάνωση της ψηφοφορίας θέτοντας στη διάθεση των διοργανωτών δημοτικούς χώρους, σύμφωνα με την Ενωση Δήμων για την Ανεξαρτησία.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε την 1η Οκτωβρίου» δήλωσε στον Τύπο χθες η πρόεδρος της Ενωσης Νέους Λιόβερας.
Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δημοσίευσε μέσω του λογαριαμσού του στο Twitter δύο νέες διευθύνσεις ενημέρωσης για το δημοψήφισμα και χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις απειλές δικαστικών διώξεων.
Όμως, μεγάλες τοπικές εφημερίδες, όπως η Vanguardia και η Ara, προτίμησαν να μην δημοσιεύοσουν ανακοινώσεις που έχουν σχέση με την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
Σε συνέντευξή του στην Vanguardia, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνέδραμε τον Μαριάνο Ραχόι: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλος ο κόσμος έχει το δικαίωμα έκφρασης όσο σέβεται τους θεμελιώδεις νόμους και τις αξίες της δημοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters