Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Δημοσκόπηση – Ευρωεκλογές: Η κεντροδεξιά πρώτη στην ΕΕ, ανεβαίνει πολύ η ακροδεξιά

Δημοσκόπηση – Ευρωεκλογές: Η κεντροδεξιά πρώτη στην ΕΕ, ανεβαίνει πολύ η ακροδεξιά
φωτογραφία: αρχείο Reuters

Δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου στην Ε.Ε. φέρνει πρώτο κόμμα την κεντροδεξιά, αλλά δείχνει και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα (18.2.2019) για τις Ευρωεκλογές, η κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία προβλέπεται, επίσης, ότι η ακροδεξιά θα αυξήσει κατά πολύ τις έδρες της.

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική – Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα με 29 έδρες, λίγο πιο πάνω από την ιταλική Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση στη Ρώμη.

Ευρωεκλογές: Στην κορυφή η Κεντροδεξιά

Οι 27 έδρες του είναι μια ένδειξη του πώς οι εκλογές θα αντανακλούν την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος έναντι παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ζομέ Ντατς σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους η οποία θα επιτρέψει μια συνέχιση του συνασπισμού ευρείας κεντρώας πλειοψηφίας που τείνει να υποστηρίζει νομοθεσία του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, τα κέρδη περίπου 40% της ακροδεξιάς, με 14% περισσότερες έδρες θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα πολιτικής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μέρκελ, θα εξασφάλιζε 183 από τις 705 έδρες, ή ποσοστό 26% στη νέα Ευρωβουλή σε σχέση με 29% τώρα, σύμφωνα με μια σύνθεση στοιχείων από εθνικές δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη μέλη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το προσωπικό του Ευρωκοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: Πέφτει η Κεντροαριστερά

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα πάρουν 135 έδρες που σημαίνει πως το ποσοστό τους θα πέσει κατά έξι μονάδες στο 19%, εν μέρει εξαιτίας της απώλειας των βρετανικών εδρών μετά το Brexit καθώς το κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους βουλευτές από τους 751 που έχει τώρα.

Το κυβερνών στη Βρετανία Συντηρητικό Κόμμα δεν είναι μέλος του ΕΛΚ. Η αποχώρησή του θα πλήξει την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση – αν και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι αναμένουν επίσης πως η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ευρεία ανασύνθεση των συμμαχιών, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για συμμαχίες στο νέο Σώμα.

Ευρωεκλογές: Ανεβαίνει η Άκρα Δεξιά

Οι δύο ακροδεξιές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από τις οκτώ στο απερχόμενο Κοινοβούλιο θα αυξήσουν το ποσοστό τους από το 10% στο 14%, παρά την απώλεια των υποστηρικτών του Brexit από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Αυτό αντανακλά κέρδη για τη Λέγκα της Ιταλίας που θα προσθέσει 21 έδρες, για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 11 έδρες, και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, έξι.

Ωστόσο είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι σημερινές συμμαχίες μετά τις 26 Μαΐου και προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου, καθώς τα κόμματα στα κράτη μέλη αναζητούν συμμαχίες που ταιριάζουν με τις πολιτικές τους και μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμή τους με χρηματοδότηση και θέσεις στις επιτροπές.

Το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, που συγκυβερνά μαζί με τη Λέγκα, ανήκει τώρα στην ίδια ομάδα με το UKIP αλλά μπορεί να ενταχθεί σε ομάδες που βρίσκονται πιο αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξήσουν τις έδρες του κατά οκτώ φθάνοντας τις 22 τον Μάιο, αλλά αυτές μπορεί να μην ενισχύσουν, στην πραγματικότητα, την ακροδεξιά.

Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το πού θα πάνε οι περίπου 24 έδρες του πολωνικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη που είναι συχνά εχθρικό προς τις Βρυξέλλες καθώς και οι Βρετανοί Συντηρητικοί σύμμαχοί τους στην ομάδα ECR θα αποχωρήσουν.

Ασαφές είναι επίσης πού θα κατευθυνθούν οι 18 γαλλικές έδρες που οι δημοσκοπήσει δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει το κίνημα En Marche (Δημοκρατία Εμπρός) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Προσθέτοντάς τες στην κεντρώα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), όπου ανήκουν κάποιοι σύμμαχοι του Μακρόν και το οποίο μοιράζεται την ισχυρή φιλοευρωπαϊκή γραμμή του Μακρόν, το ALDE θα έχει 93 έδρες και θα γίνει εύκολα ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός. Ωστόσο ο Μακρόν δεν έχει επιβεβαιώσει τι συμμαχίες θα κάνει καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές του Μαΐου προκειμένου να αντισταθεί στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις.

Μια συνέπεια της αβεβαιότητας για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου –η οποία μπορεί επίσης να ανατραπεί από μια καθυστέρηση του Brexit—είναι ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό της νέας Επιτροπής.

Η διαδοχή του Γιούνκερ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να ορίσουν έναν διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Ιουνίου. Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν τον υποψήφιο τον Ιούλιο έτσι ώστε μια νέα Επιτροπή από υποψηφίους από όλα τα 27 κράτη μέλη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Με δεδομένο το καλοκαιρινό διάλειμμα, αυτό αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ένα αίτημα του Κοινοβουλίου οι ηγέτες να ορίσουν έναν επικεφαλής υποψήφιο από ένα από τα κόμματα που θα έχουν έρθει πρώτα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση. Ο Γιούνκερ και η ομάδα του θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους σε περίπτωση που υπάρξει μια καθυστέρηση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις