Πάνω από το 60% των Ιταλών τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος την οποία πρότεινε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ενώ το 50% αντιμετωπίζει θετικά την συμφωνία για το πακέτο μέτρων αυτό στην οποία κατέληξε με τον κεντροδεξιό αντίπαλό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Το αποτέλεσμα της έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera ερμηνεύεται από αναλυτές ως μια ενθάρρυνση για τον Ρέντσι, η πρόταση του οποίου αντιμετώπισε έντονο σκεπτικισμό και επιφυλάξεις από μέρους πολλών στελεχών της δικής του παράταξης, μερικές εβδομάδες αφού αναρριχήθηκε στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η πρόταση αυτή παρακολουθείται στενά από τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας, που αναζητούν μια ένδειξη για το εάν και κατά πόσον η ανάδειξή του Ρέντσι στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για τον τομέα της απασχόλησης μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Η πρόταση του Ρέντσι έχει στόχο να αλλάξει εκ θεμελίων το σημερινό εκλογικό σύστημα, στις διατάξεις του οποίου προσάπτουν διάφορες πλευρές το πολιτικό αδιέξοδο που ενέσκηψε μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, όταν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συγκέντρωσε ποσοστό ικανό να του επιτρέψει να κυβερνήσει μόνο του με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια άβολη συμμαχία που δυσκολεύεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ουσίας.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα το 61% αντιμετωπίζει θετικά ή πολύ θετικά την πρόταση Ρέντσι, ενώ το 35,5% αντιτίθεται σε αυτή.
Ο Ρέντσι, ο οποίος όλο και περισσότερο επισκιάζει τον Λέτα παρά το ότι δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, αποσπά επίσης τη στήριξη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης για την απόφασή του να αψηφήσει τους επικριτές του στο κόμμα και να επιδιώξει τη συμφωνία του ορκισμένου εχθρού του Δημοκρατικού Κόμματος Μπερλουσκόνι.
Η έρευνα έδειξε ότι το 50%—συμπεριλαμβανομένου ενός 54% εκ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και του 75% των ψηφοφόρων του Φόρτσα Ιτάλια—εγκρίνουν την κίνησή του.
Πολλοί από τους συμμάχους του Ρέντσι τον επέκριναν διότι διαπραγματεύτηκε με τον Μπερλουσκόνι—ο οποίος αποπέμφθηκε από τη Γερουσία και του αφαιρέθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη.
Η πρόταση του Ρέντσι προβλέπει πριμ εδρών για τα μεγάλα κόμματα και τους ισχυρούς συνασπισμούς, ορίζοντας κατώτατο ποσοστό για την είσοδο στο κοινοβούλιο και εξασφαλίζοντας ευρείες πλειοψηφίες ακόμα και με την διεξαγωγή δεύτερου γύρου των εκλογών εάν χρειάζεται.
Μια παράλληλη αλλά σχετική μεταρρύθμιση, με στόχο να συγκεντρωθεί η εξουσία στην κάτω βουλή και να μειωθεί η ισχύς που διαθέτουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, αναμένεται να πάρει την οριστική της μορφή τον επόμενο μήνα.
Αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία θα μετατρέψει τη Γερουσία σε ένα σώμα εκπροσώπησης των επαρχιών χωρίς την δυνατότητα να περνάει ή να εμποδίσει την κύρωση νόμων, θα απαιτήσει πιο περίπλοκες συνταγματικές τροποποιήσεις και αναμένεται ότι η διαδικασία προώθησής της θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.
Το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο στόχος είναι να κατατεθούν στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση από την επόμενη κυβέρνηση. Τα μικρότερα κόμματα, τα οποία απειλούνται με ολοκληρωτική εξάλειψη, αναμένεται να πιέσουν να υπάρξουν τροπολογίες στο περιεχόμενό του.
Ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο για να εισέρχεται στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο ενός συνασπισμού ή 8% για να μπαίνει μόνο του στη βουλή.
Βάσει όσων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα, αυτό -εάν εγκριθεί αμετάβλητη η πρόταση – θα μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική εξαφάνιση τα κεντρώα κόμματα που συμμετέχουν στο συνασπισμό του Λέτα, το μικρό κόμμα Αριστερά Οικολογία Ελευθερία και το τοπικιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά, το οποίο συνήθως συντάσσεται με τον Μπερλουσκόνι.
Η πρόταση του Ρέντσι δεν θα επιτρέπει εξάλλου την άμεση εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών, αφού οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν τα πρόσωπα της επιλογής τους αποκλειστικά και μόνον από μια λίστα υποψηφίων που θα καταρτίζουν τα κόμματα, κάτι το οποίο επίσης έχει επικριθεί διότι δίνει υπέρμετρη εξουσία στους κομματάρχες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δυο νέες δημοσκοπήσεις – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές
Ψηφίζουν Τσίπρα Ιταλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες