Κόσμος

Διώρυγα Κωνσταντινούπολης: Νέα στοιχεία για το έργο του Ερντογάν [Pics]

Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Μέχρι το 2021 θα έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο για το έργο. Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας. Ερντογάν σε αντιπολίτευση: "Ό,τι και να κάνετε, εμείς θα το προχωρήσουμε". Δείτε φωτογραφίες.

Άλλο ένα δείγμα της μεγαλομανίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου προβλέπει ότι μέχρι το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το 60% και το 2025 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει μήκος 43 χιλιόμετρα. Μέσω της λίμνης Κιουτσούκ Τσεκμετζέ, θα φτάνει στην Προποντίδα περνώντας μέσα από δάση, αγροτικές εκτάσεις και πηγές γλυκού νερού.

Σήμερα, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το… φαραωνικό έργο, αναφέροντας πως από το 2011 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στις μελέτες 200 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από 33 κλάδους: τη γεωλογία, τη μηχανική εδάφους, τη μηχανική πετρωμάτων, την υδρογεωλογία, την υδροδυναμική, την έρευνα ιζημάτων, την μελέτη για τσουνάμι, τη μελέτη σεισμών, την ανάλυση θαλάσσιας κυκλοφορίας, την προσομοίωση πλοήγησης πλοίων, την κυματική, την ανίχνευση και πρόληψη κατολισθήσεων, τη διαχείριση κατασκευών, τον σχεδιασμό αστικής ζώνης, την αξιολόγηση του κοινωνιολογικού αντίκτυπου, την οικονομία, το Δίκαιο, την αρχαιολογία, τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας, τα ερπετά, τα είδη πτηνών, τα θηλαστικά, τα ψάρια, τη θαλάσσια βιολογία, την οικολογία, τα σπάνια είδη ζώων, την κοινωνική έρευνα και τη διαχείριση αποβλήτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, έγιναν περιβαλλοντικές μετρήσεις (βαρέα μέταλλα, σκόνη, ιζήματα και άλλα) σε 97 περιοχές, μετρήσεις θορύβου και κραδασμών σε 15 περιοχές και γεωτρήσεις σε 304 περιοχές, σε βάθος 17.000 μέτρων (στη στεριά, στη θάλασσα και στη λίμνη).
Τέλος, λήφθηκαν οι αναλύσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από 57 ιδρύματα και οργανισμούς και πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακά πειράματα και προσομοιώσεις στην Τουρκία, αλλά και στη Γαλλία.

Θα… πετύχει;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί πως η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα ενισχύσει την τουρκική οικονομία. Σε σημερινές δηλώσεις του, ανέφερε πως ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 1,7% το Νοέμβριο και η χώρα του επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλά και συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “με τη διώρυγα της Κωνταντινούπολης (Kanal Istanbul) θα δημιουργηθούν δικαιώματα, όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ”. Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση που αντιδρά για το έργο, πως “ό,τι και να κάνετε, εμείς θα το προχωρήσουμε”.

Να σημειωθεί πως, κάποιοι οικονομολόγοι εγείρουν αμφιβολίες, φέρνοντας ως παράδειγμα – μεταξύ άλλων- τη γέφυρα Οσμάνγαζι, που εκτείνεται στον κόλπο της Νικομήδειας (Ιζμίτ) ανατολικά της Κωνσταντινούπολης και την οποία αποφεύγουν οι οδηγοί, λόγω των ακριβών διοδίων.

Επισημαίνουν, δε, ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον οι ναυτιλιακές εταιρείες θα θέλουν να πληρώνουν για τη διέλευση από τη διώρυγα, όταν μπορούν -βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936- να περνούν ελεύθερα από το Βόσπορο.

“Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης απειλεί το περιβάλλον και αρχαιολογικούς χώρους”

Ωστόσο, επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα διαταράξει την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Προποντίδα και θα οδηγήσει σε αύξηση του υδρόθειου στον Μαρμαρά, με αποτέλεσμα μια έντονη μυρωδιά κλούβιου αυγού στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τονίζουν, η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης είναι πιθανόν να προκαλέσει επίσης καταστροφή σε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Βαθονεία, μια αρχαιοελληνική πόλη και σημαντικό κέντρο παραγωγής φαρμάκων του βυζαντινού κόσμου, μόλις 20 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε να ανασκάπτεται το 2007 με επί κεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κοτζαέλι και τη συμμετοχή δεκάδων πανεπιστημιακών, φοιτητών και ξένων ιδρυμάτων. Στη Βαθονεία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ίχνη από τις παλαιότερες γεωργικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, που χρονολογούνται από το 7.000 π.Χ., ενώ τα λιμάνια της πόλης χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς κατά τον 9ο και 11ο αιώνα.

Κατά μήκος της διώρυγας βρίσκεται ακόμη και το σπήλαιο Γιαριμπουργκάζ, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς οικισμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, “απάντησε” ότι με τη νέα διώρυγα θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που απειλούν τις ζωές των κατοίκων στο Βόσπορο, και ανέφερε ότι το υπουργείο του έχει κάνει τις αναγκαίες μελέτες κατά μήκος της σχεδιαζόμενης διώρυγας και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες από CNN Turk

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μία συγγνώμη αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων – Πανηγυρίζει ο πρίγκιπας Χάρι τη νίκη κόντρα στον όμιλο Μέρντοχ
«Σήμερα τα ψέματα αποκαλύφθηκαν. Σήμερα η συγκάλυψη αποκαλύφθηκε. Και σήμερα αποδεικνύεται πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε η πλευρά του πρίγκιπα Χάρι
Μία συγγνώμη αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων – Πανηγυρίζει ο πρίγκιπας Χάρι τη νίκη κόντρα στον όμιλο Μέρντοχ