Την απόλυτη απόφασή τους να αγωνιστούν για να διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους μηχανισμούς διάσωσης, εκφράζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, όπως αποκαλύπτει το Reuters.
Ωστόσο, αναφέρεται πως οι ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν ξεκάθαρα για ανάγκη δημιουργίας καικ θεσμοθέτησης ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία έχει ήδη φέρει τις πρώτες αντιρρήσεις σε κάποια από τα μέτρα στο προσχέδιο.
Στο προσχέδιο προβλέπεται πως ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης EFSF θα λειτουργεί μαζί με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και ο τελευταίος θα τεθεί σε λειτουργία τελικά τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013 όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Ο μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον έκτακτο μηχανισμό, ενώ θα του αποδοθούν και τραπεζικές ιδιότητες.
Παράλληλα, στο προσχέδιο αναφέρεται πως οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα εγκρίνονται όχι πλέον με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία που θα πρέπει να είναι της τάξεως του 85%, εάν βέβαια κριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη.
Την τραπεζική ιδιότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης φαίνεται πως απορρίπτει η Γερμανία, όπως και την παράλληλη λειτουργία των μηχανισμών αλλά και την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Το προσχέδιο ωστόσο προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει πιστή στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών.
Μάλιστα, στο προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, όπου σημειώνται πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρείται “μοναδική και έκτακτη”.
Την ώρα που οι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και φυσικά θα συνεχιστούν την Παρασκευή από νωρίς, ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το μπλόκο των χωρών που αντιστέκονται να επιμένουν. Για παράδειγμα η Φινλανδία δήλωσε ευθέως πως διαφωνεί με την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ για να λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία και των 27, όπως ισχύει μέχρι τώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βέλγιο, το οποίο αν και βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών δηλώνει αντίθετο στη γαλλογερμανική πρόταση για τον κανόνα χρέους στα εθνικά συντάγματα. Με αφορμή αυτές τις πρώτες αντιθέσεις Γερμανία και Γαλλία φοβούνται φυσικά και την Μεγάλη Βρετανία, μετά την προειδοποίηση του Κάμερον για βέτο σε ενδεχόμενες αλλαγές της ευρωπαϊκής Συνθήκης εάν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του.
Συγκεκριμένα, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με κοινή γραμμή, ζητώντας να αυξηθούν τα κονδύλια για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και αυτά να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αγορές. Φυσικά, και οι δύο χώρες όσο και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθούν να εκχωρήσουν εθνικά τους κυριαρχικά δικαιώματα προς τον γαλλογερμανικό άξονα για να μπουν στο μνημονιακό καθεστώς, όπως και η Ελλάδα.
Μάλιστα, οι δύο χώρες Πορτογαλία και Ιρλανδία αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής να κατέβουν με κοινή πρόταση για κούρεμα και του δικού τους χρέους όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.
Όλες αυτές που θα προσπαθήσουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα και θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της έκδοσης των ευρωομολόγων ή και του σεναρίου περί συνδυασμού δυνάμεων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με πιο ενεργή δράση της ΕΚΤ.
Σενάρια, διαρροές και παιχνίδια παρασκηνίου λοιπόν στη σύνοδο της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης με το τελευταίο να μιλάει για δανεισμό του ΔΝΤ ύψους 150 δισ. ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών – μελών της ευρωζώνης. Αυτό θα ονομαστεί μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» του ευρώ απέναντι στην κρίση χρέους.
ΟΡΟΙ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έθεσε προϋποθέσεις σήμερα για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, κάνοντας λόγο για μια “περίπλοκη διαδικασία” της οποίας τα κράτη-μέλη πρέπει να εγγυηθούν την επικύρωση και η οποία θα ενισχύσει το ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
“Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης αν τα κράτη μέλη μας μπορούν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να εγκρίνουν και να επικυρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη”, δήλωσε ο Μπαρόζο στη Μασαλία από το βήμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
“Μια αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία (…). Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αν είναι πραγματικά αναγκαία για να προχωρήσουμε περαιτέρω”, δήλωσε, πριν αναφερθεί λεπτομερώς στους όρους μιας αναθεώρησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με 150 δις θα βομβαρδίσουν το γαλλογερμανικό σχέδιο;
Περίεργα παιχνίδια από Μέρκελ και Σαρκοζί λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής
Ο Κάμερον απειλεί με βέτο τη Σύνοδο Κορυφής