Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν σε κατάσχεση αγαθών και περιουσιακών στοιχείων των Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο Τούρκους υπουργούς.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες», έκρινε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου (5:1).
Ο πάστορας Μπράνσον, που κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία, ετέθη πριν από μόλις μία εβδομάδα σε κατ’ οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο φυλάκισης.
«Πιστεύουμε ότι υπήρξε θύμα άδικης και αδικαιολόγητης μεταχείρισης από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης», σημείωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις σε βάρος των δύο Τούρκων υπουργών.
«Η άδικη φυλάκιση του πάστορα Μπράνσον και ο διωγμός του από τις τουρκικές αρχές είναι απλούστατα απαράδεκτες» ενέργειες, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.
Οι Σοϊλού και Γκιουλ διευθύνουν κυβερνητικά υπουργεία και οργανισμούς της Τουρκίας που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών αιτιολογώντας τις κυρώσεις.
Παράλληλα με την αναγγελία της επιβολής των κυρώσεων, η αμερικανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι θα τον συναντήσει κατ’ ιδίαν εντός της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη –στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN– για να απαιτήσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.
Ο Μπράνσον «πρέπει να απελευθερωθεί από τον κατ’ οίκον περιορισμό του και να επιστρέψει στο σπίτι του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Ο Πομπέο, καθ’ οδόν προς τη Σιγκαπούρη, όπου θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην περιφερειακή σύνοδο, σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους δύο Τούρκους υπουργούς ήταν «προσήκον μέτρο» μετά την «άρνηση» της Άγκυρας να αφήσει ελεύθερο τον ιερωμένο.
Η ένταση ανέβηκε μία ακόμη κλίμακα την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα εξαιτίας της κράτησης του πάστορα από τις αρχές της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση ότι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο στη φυλακή, οδήγησε την ένταση στην κορύφωση. Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς απείλησαν ότι η Τουρκία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «βαριές κυρώσεις» εάν ο Άντριου Μπράνσον δεν αφηνόταν ελεύθερος άμεσα.
«Ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία»
Η Άγκυρα δεν παύει έκτοτε να καταγγέλλει την «απαράδεκτη» γλώσσα από μέρους των ΗΠΑ, συμμάχου της στους κόλπους του NATO.
Ο Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, χαρακτήρισε τον πάστορα «θύμα θρησκευτικού διωγμού» στην κατά συντριπτική πλειονότητα μουσουλμανική Τουρκία.
«Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες», αντέτεινε την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτή την ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία και τον απειλητικό τόνο των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα.
«Κανένας δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε με αυτή την προσέγγιση γεμάτη απειλητικές δηλώσεις», συμπλήρωσε.
Ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 35 ετών κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος.
Οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που διαθέτουν τους δύο μεγαλύτερους στρατούς του NATO, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και εξαιτίας της υπόθεσης του ιεροκήρυκα και αντιπολιτευόμενου Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ζητεί επίμονα την έκδοση η Άγκυρα, προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τη φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Η Ουάσινγκτον κωφεύει στο αίτημα αυτό της Άγκυρας.
Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι επίσης ανάμεσα στα στοιχεία που δημιουργούν εντάσεις στη διμερή σχέση, καθώς η Άγκυρα βλέπει στην οργάνωση αυτή μια «τρομοκρατική» απειλή στα σύνορά της.
Εξάλλου, δύο Τούρκοι υπάλληλοι σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι κι ένας τρίτος τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας! Οι κυρώσεις και τα αντίποινα
Η κυβέρνηση της Τουρκίας απείλησε την Τετάρτη ότι θα λάβει μέτρα σε αντίποινα, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Νέα Ζηλανδία: 55.000 Μαορί διέσχισαν όλη τη χώρα με τα πόδια σε 9 ημέρες διαμαρτυρόμενοι για νομοσχέδιο
Ανάλυση Skynews: Θα πατήσει ο Πούτιν το κόκκινο κουμπί; Πόσο κοντά είμαστε σε πυρηνικό πόλεμο
Γαλλία – Καταθέτει ο Ντομινίκ Πελικό: Δεν άγγιξα ποτέ τα παιδιά και τα εγγόνια μου
Χιόνισε στο Λονδίνο: Κίτρινος συναγερμός σε Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και νέες προειδοποιήσεις
Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις