Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε ο διεθνής τύπος την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. "Ιστορική συμφωνία", "τέλος σε διένεξη δεκαετιών", είναι μερικά από τα όσα λέγονται και γράφονται.
«Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα «Μακεδονία».
Σημειώνει πάντως ότι «είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Der Standard: Επικυρώνεται η συμφωνία από το κοινοβούλιο
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι «σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα.
N-TV: Η… “Μακεδονία” αποκτά νέο όνομα
Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ». «Η “Μακεδονία” αποκτά νέο όνομα» επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο N-TV.
«Η Ελλάδα και η “Μακεδονία’ διευθετούν τη διένεξη για την ονομασία» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Η εφημερίδα Independent αναφέρει σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών».
«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991».
Στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων- dpa αναφέρει: «Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη τους για το όνομα της πΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ…».
Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μοναστήρι (Μπίτολα), στη νοτιοδυτική πΓΔΜ έπειτα από κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. «Η πΓΔΜ επλήγη σήμερα από έναν κυκλώνα και αυτός ο κυκλώνας έχει όνομα- Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι.
«Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ… Μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», γράφει το France 24.
H Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, γράφει: «η Ελλάδα και η πΓΔΜ αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν στην άκρη μια διένεξη δεκαετιών, καθώς συμφώνησαν για το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».