Στις κάλπες την Κυριακή η Ελβετία για ένα θέμα που όχι μόνο απασχολεί, αλλά έχει διχάσει την κοινή γνώμη.
Η υπόθεση ξεκινά πριν από 9 χρόνια. Όταν ένας 66χρονος αγρότης, ο Αρμέν Καπόλ, ακούγοντας τις αγελάδες όπως δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, θεώρησε πως οι Ελβετοί “πρέπει να σέβονται τις αγελάδες όπως είναι, με τα κέρατά τους”. Ξεκίνησε λοιπόν ανά την Ελβετία μια εκστρατεία για την προστασία της “αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων”.
Το επιχείρημά του απλό: “Όταν κοιτάζει κανείς τις αγελάδες, εκείνες κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και είναι υπερήφανες. Όταν κόβουμε τα κέρατά τους, είναι θλιμμένες”.
Με αυτό το επιχείρημα συγκέντρωσε μάλιστα 100.000 υπογραφές για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελβετία! Σε μια χώρα όπου στα τρία τέταρτα των αγελάδων -που αποτελούν εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν- αφαιρούνται τα κέρατα ή είναι γενετικά χωρίς κέρατα.
Φυσικά το θέμα έχει και οικονομικό ενδιαφέρον αφού ο Καπόλ ζητά από το ελβετικό κράτος επιχορήγηση 190 ελβετικών φράγκων για κάθε αγελάδα που θα έχει κέρατα. Τα οποία κέρατα σημειωτέον – πάντα κατά τον Καπόλ- “βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους”.
“Στην Ελβετία, οι αγελάδες δεν έχουν μιλήσει ποτέ όσο τώρα”, δήλωσε επιπλέον ο Καπόλ και φαίνεται πως έχει πείσει πολλούς, αφού σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι αμφίρροπα.
Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του να κόβονται τα κέρατα των αγελάδων, το παρομοιάζουν με τη στείρωση των γατών ή των σκύλων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ασφαλείας.
Η κυβέρνηση δεν στηρίζει την καμπάνια του Καπόλ, είναι υποχρεωμένη ωστόσο να σεβαστεί τις 100.000 υπογραφές που έχει μαζέψει. “Στην Ελβετία είναι σύνηθες τα ζητήματα (που μας απασχολούν) να τίθενται ενώπιον του λαού για ένα δημοψήφισμα, κάθε σημαντικό ζήτημα ή λιγότερο σημαντικό ζήτημα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Τζόχαν Σνάιντερ- Άμαν.