Κόσμος

Διχασμένη η Κύπρος με τον 16χρονο ελληνοκύπριο που κατέβασε την τουρκική σημαία στα Κατεχόμενα

Βράζουν τα Κατεχόμενα εναντίον του 16χρονου Ελληνοκύπριου. Την περασμένη Κυριακή κατέβασε την τουρκική σημαία από δημοτικό σχολείο στα Κατεχόμενα. Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Τι λέει το newsit.gr ο δήμαρχος της περιοχής.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τον 16χρονο ελληνοκύπριο μαθητή ο οποίος κατέβασε την τουρκική σημαία από Δημοτικό Σχολείο στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά και τουρκικά ΜΜΕ ο 16χρονος ελληνοκύπριος αναζητείται από τις αρχές.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, η αστυνομία του ψευδοκράτους αναζητεί τον Έλληνα που κατέβασε την τουρκική σημαία και πήρε φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από το «Δημοτικό Σχολείο Φαζίλ Κουτσιούκ».

Όλα έγιναν στα κατεχόμενα την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, όταν ο 16χρονος ελληνοκύπριος μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Λυσιωτών στην Παναγία της κατεχόμενης κωμόπολης. Κατέβασε την τουρκική σημαία από τον ιστό, ενώ μπήκε σε αίθουσα του σχολείου και έσπασε την φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς. Το περιστατικό πήρε μεγάλες διαστάσεις στα κατεχόμενα, με τους Γκρίζους Λύκους να ξεσηκώνονται και να ζητούν την τιμωρία του 16χρονου.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής χαρακτήρισε την κίνηση του νεαρού, ως πράξη ενάντια στην κατοχή, ενώ καυτηρίασε τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το θέμα.

«Την περασμένη Κυριακή, μετά από 45 χρόνια κατοχής της Λύσης, καταφέραμε να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στην εκκλησία μας. Πάνω από 2.000 μαζεύτηκαν και πήγαν στη λύση για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Ένα νεαρό παιδί, πάνω στον αυθορμητισμό του, πήγε και κατέβασε την τουρκική σημαία», ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει: «κάποιοι το μεγαλοποίησαν και το ανήγαγαν σε μείζον εθνικό θέμα. Πήγαμε ειρηνικά στην κατεχόμενη γενέτειρά μας και ειρηνικά αποχωρήσαμε». «Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα μιας ειρηνικής λύσης, της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και της επανένωσης», συμπλήρωσε.

[read4more]

Σχολιάζοντας την κίνηση του 16χρονου, επεσήμανε ότι επρόκειτο «για μια αυθόρμητη πράξη ενός νέου ανθρώπου εναντίον της κατοχής». «Ήθελε να καταδείξει τον πόνο, την αγωνία, τον καημό, το δικαίωμά μας στην επιστροφή. Το εκδήλωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον νεαρό παιδί ήρεμο και ήσυχο, ενώ σημείωσε ότι επέστρεψε κι εκείνος μαζί με τους υπόλοιπους, ασφαλής στην ελεύθερη Κύπρο.

«Το θέμα είναι ότι πήγαμε και επιστρέψαμε ειρηνικά. Θέλω να σταθώ στην εκδήλωση κι όχι στον κίνδυνο στον οποίο μπήκε ο νεαρός. Ήταν μια αντικατοχική, ειρηνική εκδήλωση που έστειλε το μήνυμα της αγάπης για τη γενέθλια γη» εξήγησε ο κ. Καουρής και κατέληξε: «δεν έχω μιλήσει με τον νεαρό. Έμαθα ότι είναι ένα παιδί, ήρεμο, ήσυχο. Πάνω στον αυθορμητισμό έκανε αυτή την πράξη. Ο 16χρονος επέστρεψε ασφαλής στην ελεύθερη Κύπρο». Τέλος, άφησε αιχμές για την τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι «οι τουρκοκύπριοι ως συνήθως εκμεταλλεύονται και μεγιστοποιούν τέτοια γεγονότα για προφανείς λόγους».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός/Με πληροφορίες και από Philenews.com.cy

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines