Δεν βγήκε λευκός καπνός από την έκτακτη Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Και αυτό γιατί στους κύκλους της Ευρώπης, όπως φάνηκε στις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπάρχει διχόνοια αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τη μια η Βρετανία και η Σουηδία εμφανίστηκαν έτοιμες να στείλουν στρατό στην Ουκρανία «αν χρειαστεί», ενώ στον αντίποδα η Γερμανία και η Πολωνία εμφανίζονται πλήρως αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η Δανία από την πλευρά της δεν το απέκλεισε αλλά δεν εμφανίζεται «θερμή» σε αυτό το ενδεχόμενο ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η οποίοι μάλιστα ανήρτησαν κοινή δήλωση στα social media:
«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ευρώπη μεταφέρει το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας που της αναλογεί στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη».
Today in Paris we reaffirmed that Ukraine deserves peace through strength.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 17, 2025
Peace respectful of its independance, sovereignty, territorial integrity, with strong security guarantees.
Europe carries its full share of the military assistance to Ukraine.
At the same time we need… pic.twitter.com/xdAnkeWr4v
Η Βρετανία θέλει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Σολτς: Ανάρμοστη η συζήτηση για στρατεύματα στην Ουκρανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα «κάπως εκνευρισμένος» από την συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.
«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία.
Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».
Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι είναι ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ.
«Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Τουσκ: Οι διατλαντικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη φάση
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε , στο τέλος της έκτακτης συνόδου για την ασφάλεια στο Παρίσι, ότι η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε “νέα φάση”.
Ηγέτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν σήμερα στο Παρίσι με στόχο να καθορίσουν μια κοινή απάντηση ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και να αντιμετωπίσουν την “επιτάχυνση” της διπλωματικής δράσης της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την Ουκρανία.
Οι διατλαντικές σχέσεις διανύουν μια δύσκολη φάση, καθώς οι πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από μια διαδικασία για ένα θέμα που αφορά κυρίως αυτούς.
“Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή συνειδητοποιούν ότι η διατλαντική σχέση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η φιλία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν σε μια νέα φάση. Όλοι το διαπιστώνουμε αυτό”, δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.
Όπως τόνισε, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διαπιστώνουν επίσης “ότι ήρθε η ώρα για μια πολύ πιο σημαντική ευρωπαϊκή ικανότητα αυτοάμυνας”.
“Υπήρξε συμφωνία, ομόφωνα, για το γεγονός ότι μια αύξηση, και μια σαφής αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμώνουμε όταν ένας Αμερικανός σύμμαχος λέει να ξοδέψουμε περισσότερα, να είμαστε πιο δυνατοί, να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούνται απολύτως από τα γεγονότα”, υπογράμμισε ο Τουσκ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι υπάρχει “μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση, ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως υπερβολικές δαπάνες, επομένως δεν θα κινδυνεύουμε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και όλες τις δυσάρεστες συνέπειές της”.
Ζελένσκι: «Δυστυχώς η ΗΠΑ θέλουν να ευχαριστήσουν τον Πούτιν – Αδύναμη η ευρωπαϊκή άμυνα»
Τη λύπη του εξέφρασε σήμερα (17.02.2025) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να «ευχαριστήσουν τον Πούτιν» και χαρακτήρισε «αδύναμη» την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν.
Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη αυτή που μαγνητοσκοπήθηκε το περασμένο Σάββατο (15.02.2025).
Όσον αφορά «τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη», είπε επίσης.
«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν»
«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».
Με το Αφγανιστάν «υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ARD. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ασφάλειας.
Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου είναι ότι την Ουκρανία θα πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Το θέμα, διευκρίνισε, «δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν, το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία».
Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά, τόνισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία «δεν τίθεται καν ως θέμα, καθώς ο πόλεμος είναι δυστυχώς στο έδαφός μας». Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία – αν θέλουν να συμφωνήσουν κάτι – αφορά τις διμερείς σχέσεις τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. «Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.
«Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς»
Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά την οριστική παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας. «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περιοχές που κατέκτησε και προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα είναι κάποτε και πάλι τμήμα της Ουκρανίας.
«Φυσικά θα φέρουμε τα πάντα πίσω. Θα επιστρέψει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αν όχι σήμερα, αύριο», είπε χαρακτηριστικά και, σχολιάζοντας δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο νέος υπουργός «θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες», αλλά επισήμανε ότι «αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λένε σήμερα πράγματα τα οποία είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν», για να συναντηθούν και να έχουν μια γρήγορη επιτυχία, αλλά «μια κατάπαυση του πυρός όμως δεν θα αποτελούσε επιτυχία».
Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι επέκρινε την Ευρώπη για «στρατιωτική αδυναμία», παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είπε, ενισχύθηκε αισθητά. Τόνισε πάντως ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Είμαστε Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση μέσω Λευκορωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει σχέδιο για δημιουργία 15 νέων μεραρχιών, για επιπλέον 150.000 στρατιώτες. «Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ότι αυτές οι μεραρχίες θα συγκεντρωθούν για μια κοινή άσκηση στη Λευκορωσία και από εκεί θα μας επιτεθούν ή θα επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία ή η Πολωνία», εξήγησε ο κ. Ζελένσκι και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Σχετικά με το προσωπικό του μέλλον, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, όταν η Ουκρανία θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί και θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας, ο ίδιος πλέον θα έχει πετύχει τα πάντα και δεν θα είναι πλέον απαραίτητος. «Αλλά όσο δεν τα έχουμε αυτά, θα υπερασπίζομαι την χώρα μου», δήλωσε.