Η Ιρλανδία έχει μία καλή ευκαιρία να εξέλθει από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της μέσα στο τρέχον έτος, όμως θα πρέπει να επωφεληθεί από περισσότερη ευρωπαϊκή συνδρομή για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων τραπεζών της και συνάμα ένα δίχτυ προστασίας προληπτικών χρηματοδοτήσεων, ανέφερε σήμερα το ΔΝΤ.
Οι προϋπολογισμοί αυστηρής λιτότητας που τήρησαν κατά γράμμα τις προϋποθέσεις που απέρρεαν από το πρόγραμμα δανεισμού των 85 δισεκ. ευρώ, βοήθησαν την Ιρλανδία να σταθεί ξανά στα πόδια της, με την οικονομία της χώρας να έχει αναπτυχθεί κατά την τελευταία διετία, σε αντίθεση προς την πορεία της υπόλοιπης Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας στο 1,1% για φέτος και στο 2,2% για το 2014.
Το Ταμείο υποστηρίζει πως η δημοσιονομική σταθεροποίηση του Δουβλίνου πορεύεται σύμφωνα με το σχέδιο, όμως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το συνδράμουν στην εξυγίανση του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, προκειμένου να βοηθήσουν την μακροπρόθεσμη επιστροφή της χώρας στις αγορές δανεισμού.
«Το πρόγραμμα χάραξης πολιτικής της Ιρλανδίας είναι στιβαρό και η προσαρμογή τηρείται, προσφέροντας λογικά στέρεες προοπτικές για την επιτυχία του προγράμματος», τονίζει στην έκθεσή του.
Εντούτοις, το Δουβλίνο έχει ακόμη να ξεπεράσει πολύ σημαντικά εμπόδια, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες. Το ΔΝΤ επισημαίνει την ισχνή εσωτερική ζήτηση, τα εμπόδια στην ταχεία ανάπτυξη των κύριων εμπορικών εταίρων της Ιρλανδίας, ιδίως εκείνων που ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Επίσης, η Ιρλανδία οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων τραπεζών της, μέσω «της επιπλέον ευρωπαϊκής στήριξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην κερδοφορία των τραπεζών και στην απορρόφηση των τυχόν επιπτώσεων για κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν». Αυτά «θα ενίσχυαν την ανάκαμψη και θα προστάτευαν την βιωσιμότητα του χρέους και συνεπώς τις προοπτικές για μία μακρόβια επιστροφή της στη χρηματοδότηση από τις αγορές».
Το ΔΝΤ τονίζει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις εκκλήσεις ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ιρλανδία για χαλάρωση των στόχων για περικοπές δημοσιονομικών δαπανών και αύξηση φόρων το 2014 και 2015 με γνώμονα τη συμφωνία για τα δανειακά χρέη που επιτεύχθηκε με την ΕΚΤ νωρίτερα φέτος.
Σε μία παράλληλη επισκόπηση της ισπανικής οικονομίας, το ΔΝΤ τονίζει σήμερα πως η Ευρώπη οφείλει τάχιστα να παίξει κάποιο ρόλο μέσα από την ολοκλήρωση μίας τραπεζικής ένωσης, συμβάλλοντας στην στήριξη του τομέα, στον οποίον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά. Συνολικά, η Ισπανία έχει επιτύχει σημαντικές προόδους, όμως απομένει να κάνει ακόμη περισσότερα, μειώνοντας την ανεργία και προστατεύοντας τις τράπεζές της από την ύφεση, επεσήμανε το Ταμείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
G8: Πάταξη της φοροδιαφυγής με αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών
Wall Street Journal: Αμφιλεγόμενη τακτική τα δάνεια προς Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία
Σαμαράς: “Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ιρλανδίας” – Εγκώμια Κένι για τον πρωθυπουργό
7 χρόνια επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία