Κόσμος

Δολοφονία Κένεντι: Οι φόβοι των Σοβιετικών και η προειδοποίηση για Μέριλιν Μονρόε

Πάνω από 2.800 αρχεία σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μυστικά 300 "ευαίσθητα" έγγραφα. Η Σοβιετική Ένωση φοβόταν ότι θα κατηγορηθεί για εμπλοκή.

Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως η Σοβιετική Ένωση φοβόταν μην κατηγορηθεί για τον “νευρωτικό μανιακό” Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και τη δολοφονία Κένεντι. Το πλήθος των φακέλων δημοσιεύτηκε στο site των Εθνικών Αρχείων το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο υπέκυψε στις πιέσεις και κρατήθηκαν μυστικά τουλάχιστον 300 “ευαίσθητα” έγγραφα.

Σε έγγραφο του FBI με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 1963 από τον J Edgar Hoover αποκαλύπεται ότι έμαθαν για την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης στη δολοφονία Κένεντι. Αλλά και τι γνώριζαν οι πράκτορες για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Οι Σοβιετικοί ήταν εξίσου εμμονικοί με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία Κένεντι. Όπως ακριβώς και ο υπόλοιπος κόσμος.

“Αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης πίστευαν ότι υπήρξε κάποια καλά οργανωμένη συνωμοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για κάνουν πραξικόπημα”. Από τα αρχεία προκύπτουν επίσης περίπλοκα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο. Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είχε ταξιδέψει στο Μεξικό για να συναντήσει επικεφαλής της KGB.

Αποκαλύπτεται πως δημοσιογράφος της Cambridge News είχε δεχτεί ανώνυμο τηλεφώνημα. Τον συμβούλευαν να επικοινωνήσει με την Αμερικανική Πρεσβεία στο Λονδίνο για “μεγάλα νέα” και το έκλεισε. 25 λεπτά αργότερα δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι. Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά πως ο αστυνομικός J D Tippit από το Ντάλας ήταν ο πραγματικός δολοφόνος του Κένεντι.

Είχε σταλεί μήνυμα στον Ρόμπερτ Κένεντι και τον επικεφαλής του FBI με προειδοποίηση για βιβλίο που ανέλυε τη σχέση του με την ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε. Πηγή του FBI εκτιμούσε ότι η δολοφονία Κένεντι δεν ήταν έργο ενός ανθρώπου. Πίστευε ότι ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη καμπάνια στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Ανέφερε ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν πως “χωρίς ηγεσία κάποιοι ανεύθυνοι στρατηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση”.

Αυτό οδήγησε στη σκέψη των Σοβιετικών αξιωματούχων πως μόνο μανιακοί θα πίστευαν ότι οι “αριστερές” δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα δολοφονούσαν τον πρόεδρο Κένεντι. Οι Σοβιετικοί φοβούνταν πως ένας πανικοβλημένος στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα στρεφόταν εναντίον τους. Αυτό ήταν που τους ώθησε να θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ποιος ήταν ο Lyndon B. Johnson.

O Johnson ορκίστηκε στο Air Force One έχοντας στο πλευρό του τη χήρα του Τζον Κένεντι. Ήταν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Τζάκι Κένεντι είχε αρνηθεί να αλλάξει το αιματοβαμμένο σύνολο Chanel που φορούσε. Οι Σοβιετικοί εκτιμούσαν πως ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ένας “νευρωτικός μανιακός” που ήταν άπιστος στη χώρα του και οποιονδήποτε άλλο. “Σημείωσαν ότι ο Όσβαλντ δεν ανήκε ποτέ σε καμία οργάνωση στη Σοβιετική Ένωση και δεν του δόθηκε ποτέ σοβιετική υπηκοότητα”.

Ένας Σοβιετικός ηγέτης, ο συνταγματάρχης Boris Ivanov και επικεφαλής της KGB οργάνωσε συνάντηση με το προσωπικό στις 25 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με τα έγγραφα είπε σε όσους ήταν παρών πως η δολοφονία Κένεντι “δημιούργησε πρόβλημα στην KGB. Τόνισε πως ήταν απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι της KGB να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος”.

Πηγή του FBI ανέφερε πως ο Ivanov πίστευε ότι η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου “είχε σχεδιαστεί από οργανωμένη ομάδα. Και πως δεν ήταν πράξη ενός δολοφόνου”. Ο Ivanov δήλωνε επίσης ότι ήταν δουλειά της KGB να “καταλάβει ποιες πιθανές ομάδες μπορεί να δούλεψαν παρασκηνιακά για να οργανώσουν τη δολοφονία του προέδρου”.

Δολοφονία Κένεντι: Μυστικά τα «ευαίσθητα» έγγραφα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Πέμπτη τη δημοσιοποίηση χιλιάδων φακέλων για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Αποφάσισε όμως να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη ορισμένων «ευαίσθητων» εγγράφων.

Δημοσιοποιήθηκαν περίπου 3.100 ακόμη απόρρητοι φάκελοι, που περιέχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος ικανοποίησε τα πιεστικά αιτήματα από CIA, FBI και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Ανέβαλε έτσι προς το παρόν τη δημοσιοποίηση ορισμένων εγγράφων που συνδέονται με τον θάνατο του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963. Η δολοφονία του αποτελεί ακόμη, 54 χρόνια μετά, αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών αξίωναν να μην αποκαλυφθούν φάκελοι που συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα και έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Διευκρίνισε ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών. «Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα. «Θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Δολοφονία Κένεντι και θεωρίες συνωμοσίας

Επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού 46χρονου Αμερικανού προέδρου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και πως ενήργησε μόνος του.

Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν άρκεσε ποτέ σε εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνομωσίας. Ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο (Σοβιετική Ένωση, Κούβα), ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με τη δολοφονία Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Η δολοφονία Κένεντι ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτής του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου. Ο Κένεντι παραμένει ακόμη σήμερα ένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που προσελκύουν θαυμασμό.

Πηγή: Dailymail, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αριστεροί ακτιβιστές «χτύπησαν» τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο
H φωταγωγημένη εικόνα στην πρόσοψη του γιγαντιαίου εργοστασίου δείχνει τον Έλον Μασκ να απευθύνει τον ναζιστικό χαιρετισμό με τις λέξεις «Heil Tesla» να ακτινοβολούν από πάνω του
Αριστεροί ακτιβιστές «χτύπησαν» τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο
Σκότωσε μία μαθήτρια και αυτοκτόνησε ο 17χρονος που άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ – Δύο τραυματίες
Εκατοντάδες μαθητές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και μεταφέρονται με λεωφορεία σε κοντινά νοσοκομεία από όπου θα τους παραλάβουν με ασφάλεια οι δικοί τους
Σκότωσε μία μαθήτρια και αυτοκτόνησε ο 17χρονος που άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ – Δύο τραυματίες