Κόσμος

Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Δεν ήταν μέλος της ίδιας Εκκλησίας με τη μητέρα του δράστη

Ο 41χρονος Τετσούγια Γιαμαγκάμι αγόρασε υλικά από το internet για να φτιάξει το όπλο με το οποίο σκότωσε τον Σίνζο Άμπε γιατί θεωρούσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ήταν μέλος Εκκλησίας εξαιτίας της οποίας χρεοκόπησε η μητέρα του. Τώρα αποκαλύπτεται πως δεν ήταν έτσι.

Την επομένη της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε, στην πόλη Νάρα στη δυτική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, αποκαλύφθηκε το κίνητρο του 41χρονου πρώην στρατιωτικού.

Αρχικά δεν αποκαλύφθηκε η Εκκλησία στην οποία ήταν μέλος της μητέρα του. Οι τελευταίες αποκαλύψεις αναφέρουν πως η μητέρα του Γιαμαγκάμι ήταν μέλος της Εκκλησίας της Ενοποίησης, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ιαπωνία.

Ο Γιαμαγκάμι πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προωθούσε μια θρησκευτική ομάδα στην οποία η μητέρα του είχε κάνει μια «τεράστια δωρεά», μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τους ερευνητές. Ο ίδιος ο δράστης δήλωσε στην αστυνομία ότι η μητέρα του χρεοκόπησε λόγω της δωρεάς αυτής, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri και άλλα ιαπωνικά μέσα.

Ο Τομιχίρο Τανάκα, πρόεδρος της Ιαπωνικής Family Federation for World Peace and Unification, γνωστής ως Εκκλησία της Ενοποίησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τόκιο ότι όντως η μητέρα του Γιαμαγκάμι ήταν μέλος της εκκλησίας.

Ο Τανάκα αρνήθηκε να σχολιάσει τις δωρεές που έχει κάνει η γυναίκα, επικαλούμενος την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι ο Γιαμαγκάμι έτρεφε αισθήματα μίσους εναντίον μιας οργάνωσης, την οποία όμως οι αρχές δεν έχουν κατονομάσει.

Ούτε ο Άμπε ούτε ο δολοφόνος του ανήκουν στην εκκλησία, επεσήμανε ο Τανάκα, τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεν είχε ρόλο συμβούλου της εκκλησίας.

Ωστόσο, ο Άμπε είχε εμφανιστεί σε μια εκδήλωση μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Εκκλησία της Ενοποίησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου είχε εκφωνήσει μια ομιλία με την οποία εξήρε το έργο της οργάνωσης προς την κατεύθυνση της επίτευξης ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επικοινωνήσει με την μητέρα του Γιαμαγκάμι και δεν μπόρεσε να διακριβώσει αν η γυναίκα αυτή ανήκει σε κάποια άλλη θρησκευτική οργάνωση.

Η μητέρα του Γιαμαγκάμι εντάχθηκε στην οργάνωση αυτή περίπου το 1998, αλλά σταμάτησε να πηγαίνει στις συναντήσεις της από το 2009 ως το 2017, είπε ο Τανάκα.

Πριν από δύο με τρία χρόνια απεκατέστησε την επικοινωνία με μέλη της οργάνωσης και το τελευταίο εξάμηνο συμμετείχε περίπου μια φορά τον μήνα στις συναντήσεις της, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Εκκλησία της Ενοποίησης ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα το 1954 από τον Σουν Μιούνγκ Μουν, έναν αυτόκλητο μεσσία και σφοδρό πολέμιο των κομμουνιστών.

Η οργάνωση έλαβε παγκόσμια δημοσιότητα λόγω των μαζικών γαμήλιων τελετών που πραγματοποιεί παντρεύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες ζευγάρια.

Ο Μουν, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ιαπωνικά, ξεκίνησε μια αντικομμουνιστική πολιτική εκστρατεία στην Ιαπωνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και είχε σχέσεις με Ιάπωνες πολιτικούς, σύμφωνα με έντυπα της Εκκλησίας.

Ο Μουν πέθανε το 2012. Η Εκκλησία της Ενοποίησης διαθέτει περίπου 600.000 μέλη στην Ιαπωνία από τα 10 εκατομμύρια που έχει παγκοσμίως, κατέληξε ο Τανάκα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν τηρεί την υποχρέωσή της να δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερώσει σήμερα. Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γάζα: Σοβαρή εμπλοκή στην τήρηση της εκεχειρίας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς και συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου