Ο ιδιοκτήτης ενός ιρανικού, δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου ο οποίος πέρσι καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη έξι ετών από ιρανικό δικαστήριο, δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με έναν συνεργάτη του, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.
Ο Σαΐντ Καριμιάν, Βρετανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος είχε ιδρύσει το δίκτυο GEM TV, και ένας Κουβεϊτιανός συνεργάτης του οδηγούσαν στη συνοικία Μασλάκ γύρω στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου. Ένα τζιπ τους έκλεισε τον δρόμο και οι δύο άνδρες δέχτηκαν πυροβολισμούς.
Ο Καριμιάν βρέθηκε νεκρός στο όχημα από τους διασώστες που έσπευσαν στο σημείο. Ο συνεργάτης του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή.
Δεν είναι σαφές αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Το τζιπ βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο και καμμένο. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. Το Dogan, επικαλούμενο τον δήμαρχο της συνοικίας Σαριγιέρ, μετέδωσε ότι οι αρχικές έρευνες των αστυνομικών αρχών δείχνουν ότι το κίνητο της δολοφονίας ήταν ενδεχομένως κάποιες οικονομικές διαφορές που είχε ο Καριμιάν.
Το GEM TV είναι γνωστό για τα ψυχαγωγικά δορυφορικά κανάλια του που μεταδίδουν ξένες ταινίες και σειρές, μεταγλωτισμένες στα φαρσί. Κάνει επίσης δικές του παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικό σειρών. Όμως στο Ιράν, το πρόγραμμα του δικτύου έχει εξοργίσει τις αρχές που το θεωρούν μέρος του πολιτιστικού “πολέμου” της Δύσης εναντίον των ισλαμικών αξιών. Πέρσι, δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τον Καριμιάν σε κάθειρξη έξι ετών για τις κατηγορίες ότι έκανε “προπαγάνδα εναντίον του κράτους” και ότι ενεργούσε “εις βάρος της εθνικής ασφάλειας”.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Καριμιάν συνδεόταν στο παρελθόν με τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που θεωρείτο “τρομοκρατική” από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2008 και από τις ΗΠΑ μέχρι το 2012. Φέρεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88) βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη των Μουτζαχεντίν του Λαού στο στρατόπεδο του Άσραφ, στα βόρεια της Βαγδάτης. Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι ο Καριμιάν έμεινε οκτώ χρόνια στο Άσραφ, πριν φύγει για την Ελβετία, το 1996.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ