Κυριακή, 15 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Δολοφόνοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι παρά τα άγρια εγκλήματά τους

Δολοφόνοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι παρά τα άγρια εγκλήματά τους
Photo by Phil Noble - PA Images/PA Images via Getty Images

Η υπόθεση Πελικό, του Γάλλου που δικάζεται για τους βιασμούς της ναρκωμένης συζύγου του Ζιζέλ, έχει σοκάρει τον πλανήτη. Πώς μπορεί ένας άντρας, σύζυγος και πατέρας να ναρκώνει την ίδια του τη γυναίκα για να την βιάζει εκείνος αλλά και δεκάδες άγνωστοι στο σπίτι τους στη Γαλλία;

Ο Ντομινίκ Πελικό, βασικός κατηγορούμενος και ενορχηστρωτής των βιασμών στο μικρό χωριό Μαζάν στη Γαλλία, δεν είναι δολοφόνος αφού δεν αφαίρεσε τη ζωή της γυναίκας του αλλά δολοφόνησε την ψυχή της. 

Ο ίδιος δεν έχει απολογηθεί καθώς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας και η υγεία του έχει επιδεινωθεί. 

Μαζί με τον Πελικό δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών. Ο καθένας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Η υπόθεση Πελικό και οι φρικτές αποκαλύψεις που την συνοδεύουν είναι φτιαγμένη από τόσο αρρωστημένο και τόσο διαστροφικό υλικό ζωής που καμία τιμωρία δεν μοιάζει αρκετή.

Όσα χρόνια κι αν περάσει στη φυλακή το «τέρας της Αβινιόν» – όπως τον αποκαλούν τα γαλλικά μέσα – δεν μοιάζουν αρκετά για τους βιασμούς και τα μαρτύρια που έζησε αυτή η γυναίκα για δέκα χρόνια χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα αφού ήταν σαν «νεκρή» από τα υπνωτικά που την τάιζε μέσω του φαγητού και του ποτού. 

Όσο για τις περιπτώσεις που ακολουθούν τα λόγια είναι περιττά. Σκληροί δολοφόνοι και κυνικοί παιδοκτόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού αποφυλακίστηκαν παρά τα ειδεχθή εγκλήματά τους.

Και ίσως σύντομα, θα βρεθεί εκτός φυλακής κι ένας ακόμα, ο σαδιστής δολοφόνος Steven Ling που βίασε μια γυναίκα πριν τη μαχαιρώσει 60 φορές. 

Αν αφεθεί ελεύθερος, θα βγει και πάλι στους δρόμους μετά από μόλις 27 χρόνια, μαζί με πολλούς άλλους καταδικασμένους δολοφόνους που κυκλοφορούν ελεύθεροι παρόλο τα εγκλήματά τους εξακολουθούν να θεωρούνται από τα πιο σοκαριστικά στη βρετανική νομική ιστορία.

Sarah Davey: Βασάνισε μέχρι θανάτου ηλικιωμένη και πέταξε το πτώμα της σε κανάλι

Η Sarah Davey ήταν 14 ετών όταν μαζί με μια φίλη της ξυλοκόπησαν την 71χρονη Lily Lilley, μέσα στο σπίτι της.

Τα δύο κορίτσια κρατούσαν παρέα στη μοναχική Lily στο σπίτι της στο Failsworth, στο Greater Manchester.

Ενώ έπιναν ένα φλυτζάνι τσάι, άρχισαν να την κοροιδεύουν και στη συνέχεια την ψέκασαν με σαμπουάν και της έκοψαν τα πόδια με ένα μαχαίρι. Το άψυχο σώμα της πετάχτηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, τον οποίο έσυραν στους δρόμους και αναποδογύρισαν σε ένα κανάλι.

Το απίστευτης αγριότητας έγκλημα αποκάλυψε ότι της είχαν φορέσει φίμωτρο το οποίο ήταν τόσο σφιχτά δεμένο που τα ψεύτικα δόντια της άτυχης γυναίκας είχαν περάσει στον λαιμό της.

Στη συνέχεια έμειναν στο σπίτι τρώγοντας τα χρήματά της και κάνοντας εκατοντάδες κλήσεις από το τηλέφωνό της.

Αν και η Sarah Davey μπήκε φυλακή το 1999, με τον δικαστή να μιλάει για μία «απερίγραπτα κακόβουλη» δολοφονία, αποφυλακίστηκε στις 23 Μαρτίου 2024 μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αναστολών.

Η είδηση της αποφυλάκισής της προκάλεσε οργή. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Nigel Mills δήλωσε: «Είναι ντροπή. Πρόκειται για ένα πραγματικά σατανικό έγκλημα. Είναι αποτρόπαιο. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη. Κοροϊδεύει τη δικαιοσύνη».

Μια πηγή δήλωσε: «Είναι φρικτό. Το φτωχό θύμα πέθανε με τον πιο οδυνηρό και ταπεινωτικό τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Mary Bell: Στραγγάλισε δύο νεαρά αγόρια 

Η Bell συγκλόνισε τη Βρετανία όταν στραγγάλισε μέχρι θανάτου δύο νεαρά αγόρια στο Scotswood, ένα προάστιο στην περιοχή West End του Newcastle-upon-Tyne το 1968.

Η 10χρονη τότε Bell σκότωσε το πρώτο της θύμα, τον Martin Brown, 4 ετών, σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, και δύο μήνες αργότερα στραγγάλισε τον Brian Howe, 3 ετών, σε μια ερημιά.

Στη συνέχεια έκοψε τα πόδια και την κοιλιά του μικρού Brian με ξυράφι και ψαλίδι.

Στη δίκη που ακολούθησε, η Mary καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. 

Οι ένορκοι βασίστηκαν στη διάγνωσή της από τους ψυχιάτρους που διόρισε το δικαστήριο, οι οποίοι περιέγραψαν ότι έχει «κλασικά συμπτώματα ψυχοπάθειας».

Το 1980, σε ηλικία 23 ετών, η Bell αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 12 χρόνια και απέκτησε νέο όνομα.

Αυτό της επέτρεψε να ξεκινήσει μια νέα ζωή και τέσσερα χρόνια αργότερα γέννησε μια κόρη.

Robert Thompson: «Αρχηγός» της φρικιαστικής δολοφονίας του James Bulger 

Ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 1993 όταν η άγρια δολοφονία του 2χρονου James Bulger συγκλόνισε τον κόσμο. 

Οι 10χρονοι τότε Jon Venables και Robert Thompson είχαν αρπάξει τον 2χρονο James Bugler έξω από κρεοπωλείο στο Bootle, στο Merseyside. Είχε υποστεί 42 τραύματα στα χέρια των δολοφόνων πριν τον χτυπήσει τρένο.

Το ακρωτηριασμένο σώμα του άτυχου παιδιού βρέθηκε σε σιδηροδρομική γραμμή στο Walton, στο Λίβερπουλ, μετά από δύο ημέρες. Έγιναν οι πιο νέοι δολοφόνοι στη σύγχρονη αγγλική ιστορία.

Κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του παιδιού στις 24 Νοεμβρίου του 1993. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μέχρι τα 18 τους χρόνια. Απελευθερώθηκαν το 2001, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια της ποινής τους.

Κυκλοφορούσαν πια με νέες ταυτότητες.

David McGreavy: Το «τέρας» που δολοφόνησε τρία παιδιά και κρέμασε τα σώματά τους

Στους ήσυχους δρόμους του Worcester της Αγγλίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συνέβη μια τραγωδία που θα άφηνε ανεξίτηλα σημάδια στην κοινότητα και θα γινόταν μια από τις πιο φρικιαστικές ιστορίες στα χρονικά του βρετανικού εγκλήματος.

Το «τέρας του Worcester» που δολοφόνησε τρία παιδιά πριν καρφώσει τα ακρωτηριασμένα σώματά τους σε φράχτη έξω από το σπίτι τους αποφυλακίστηκε το 2019.

Ο 73χρονος David McGreavy δολοφόνησε τον Paul Ralph, τεσσάρων ετών, και τις αδελφές του Dawn, δύο ετών, και την εννέα μηνών Samantha στο σπίτι τους στο Worcester το 1973.

Όταν η μητέρα των παιδιών, Elsie Urry, 68 ετών, ενημερώθηκε ότι ο δολοφόνος των παιδιών της αποφυλακίστηκε μετά από 46 χρόνια δήλωσε:

«Θα ήθελα να τον σκοτώσω αν τον έπιανα στα χέρια μου».

Ο David McGreavy ήταν οικογενειακός φίλος της οικογένειας στο Rainbow Hill και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τα παιδιά επειδή δεν σταματούσαν να κλαίνε.

Ήταν Παρασκευή, 13 Απριλίου 1973 όταν οι γονείς των παιδιών άφησαν τον 21χρονο τότε David να κάνει babysitting στα τρία παιδιά τους.

Περίπου μια ώρα αργότερα, το ζευγάρι γύρισε στο σπίτι. Τα παιδιά είχαν εξαφανιστεί και ο David ήταν άφαντος.

Είχε μεθύσει και μη μπορώντας να αντέξει τις κραυγές του 9 μηνών βρέφους για το μπιμπερό της, το στραγγάλισε ενώ της χτυπούσε το κεφάλι. Αφού σκότωσε το μωρό, επιτέθηκε και στα δύο άλλα παιδιά. Στραγγάλισε τον 4χρονο Paul με ένα σύρμα και έκοψε το λαιμό της 2χρονης Dawn.

Αλλά η κτηνωδία του δεν τελείωσε με τους θανάτους τους. Στη συνέχεια, ακρωτηρίασε περαιτέρω τα σώματά τους πριν τα καρφώσει σε έναν φράχτη στην αυλή ενός γείτονα.

Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί σκότωσε τα τρία παιδιά, έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτό προσπαθώ να καταλάβω».

Τα παιδιά τον γνώριζαν καλά και είχαν παίξει μαζί του ευτυχισμένα στο παρελθόν. Το ζευγάρι πίστευε ότι δεν είχε λόγο να ανησυχεί όταν του εμπιστεύθηκε τα παιδιά.

Ο McGreavy, 21 ετών, φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι η Samantha ήθελε το μπουκάλι της και δεν σταματούσε να κλαίει.

«Έβαλα το χέρι μου πάνω από το στόμα της και από εκεί και πέρα πήγε», είπε. «Είναι όλα μέσα στο σπίτι. Στον Paul χρησιμοποίησα ένα σύρμα. Ήθελα να θάψω [τον Paul] αλλά δεν μπορούσα… Βγήκα έξω και τα έβαλα στον φράχτη. Το μόνο που ακούω είναι παιδιά, παιδιά, παιδιά».

Howard Wilson: Πρώην αστυνομικός που έγινε ληστής τραπεζών και δολοφόνος

Ο πρώην αστυνομικός Howard Wilson καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1969 για τη δολοφονία δύο αστυνομικών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου σε ένα σπίτι στη Γλασκώβη.

Οι τρεις αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τον Wilson να συμπεριφέρεται ύποπτα έξω από ένα διαμέρισμα κοντά στο αστυνομικό γραφείο της οδού Craigie. 

Όταν κλήθηκαν στο διαμέρισμα, ο Wilson έβγαλε το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιήσει σε μια ληστεία τράπεζας νωρίτερα εκείνη την ημέρα και πυροβόλησε και τους τρεις.

Δύο άνδρες, ο αστυφύλακας Edward Barnett και ο ντετέκτιβ Angus McKenzie, έχασαν τη ζωή τους.

Ο Wilson φυλακίστηκε ισόβια και πέρασε 33 χρόνια στη φυλακή αφού δήλωσε ένοχος για τους δύο φόνους. Αποφυλακίστηκε το 2002.

Steven Ling: Bίασε και μαχαίρωσε γυναίκα 60 φορές πριν χαράξει σβάστικες στο σώμα της

Πρόκειται για την περίπτωση ενός δολοφόνου που μπορεί σύντομα να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Steven Ling βίασε μια γυναίκα προτού τη μαχαιρώσει 60 φορές σε μια φρενήρη δολοφονία ανήμερα των Χριστουγέννων.

Του επιβλήθηκε ισόβεια κάθειρξη αλλά πήρε άδεια για να αποφυλακιστεί.

Ο διεστραμμένος Steven Ling, εργάτης σε ένα αγρόκτημα, χάραξε στο σώμα της Joanne Tulip σβάστικες και σταυρούς κατά τη διάρκεια της επίθεσης το 1997 στο σπίτι του στο Stamfordham του Northumberland.

Ο 23χρονος τότε Ling φυλακίστηκε ισόβια ένα χρόνο αργότερα και του είπαν ότι πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 18 χρόνια προτού μπορέσει να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Δύο ψυχολόγοι συνέστησαν να αφεθεί ελεύθερος καθώς «δεν χρειάζεται πλέον να κρατείται για την προστασία του κοινού».

Η μητέρα του θύματος Doreen Soulsby είπε ότι «θα είναι ένας εφιάλτης» αν αποφυλακιστεί ο δολοφόνος του παιδιού της.

Πληροφορίες από Dailymail

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις