Σε καθολικό lockdown πιθανόν να «επιστρέψει» το Βέλγιο αν δεν σταματήσει η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και δεν μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ιβ Βαν Λετέμ, κορυφαίος ιολόγος της χώρας.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά στο Βέλγιο τότε «θα χρειαστεί να εξετάσουμε ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, που πιθανόν να μοιάζουν με ένα lockdown σαν αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», τόνισε ο Λετέμ στην εφημερίδα La Derniere Heure.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βαν Λετέμ, ο οποίος συμμετέχει σε εθνικές συνεντεύξεις Τύπου για την κατάσταση με τον κορονοϊό στο Βέλγιο, δήλωσε ότι μόνο ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία θα καταπολεμήσουν την πανδημία.
Click4more Ιρλανδία, η πρώτη στην Ε.Ε. που ξαναμπαίνει σε καραντίνα λόγω κορονοϊού
Καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη, η Ιρλανδία επέβαλε κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ η Ουαλία πρόκειται να ξεκινήσει ένα lockdown σαν “αντιπυρική ζώνη”, διάρκειας δύο εβδομάδων, την Παρασκευή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βάντενμπρουκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Βρυξέλλες και η νότια περιοχή της Βαλονίας “τείνουν να εξελιχθούν σε ένα τσουνάμι” με την υγειονομική κατάσταση να είναι χειρότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.
Ο ίδιος είπε ότι τσουνάμι σημαίνει ότι οι αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι θα πρέπει να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις που δεν θα αφορούν ασθενείς με COVID-19.
Το Βέλγιο, χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κατά μέρο όρο 7.876 για την εβδομάδα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου με 252 εισαγωγές στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο, και 30 θανάτους.
Στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στο τέλος Μαρτίου περισσότεροι από 600 άνθρωποι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο μέσα σε μια ημέρα στο Βέλγιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ