Μία λεπτομέρεια που κρύβει μια σημαντική αποκάλυψη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στη Βάρνα, όπου είναι σε εξέλιξη η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Με αφορμή την παρουσία του στη Βάρνα, βουλγάρικη εφημερίδα ερεύνησε τον λόγο που ο Ερντογάν μετέβη με δύο αεροπλάνα. Όπως γράφει, αυτό είναι συνηθισμένο, διότι φοβάται πως θα τον δηλητηριάσουν στα ταξίδια του. Έτσι, στο δεύτερο αεροσκάφος μεταφέρει ειδική ομάδα δοκιμαστών φαγητών, που δοκιμάζει όποιο φαγητό σερβίρεται στον πρόεδρο της Τουρκίας!
bulgaristan gazetelerinde de erdoğan var..şu haber türkiye’de hiç bir yerde yer bulamaz..çünkü detaylar çok ilginç pic.twitter.com/Y3DMZGliyR
— mustafahos (@mustafahos) March 26, 2018
bulgaristan gazetesi erdoğan’ın gezilere neden 2 uçak ile gittiğini araştırmış…erdoğan’ın gezilere zehirlenme korkusu nedeniyle özel yemek tadım ekibini götürdüğünü yazıyor.5 kişilik bu ekibin ilk işinin erdoğan’ın yiyeceği yemekleri önceden tatmak olduğunu yazıyor
— mustafahos (@mustafahos) March 26, 2018
Ο Τούρκος δημοσιογράφος που τον “ξεμπρόστιασε”
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Mustafa Hos, αποκάλυψε πως από το πρωί γίνονται διαδηλώσεις κατά του “σουλτάνου”, γεγονός που απέκρυψαν επιμελώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του onalert
Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με πανό που γράφουν “Σταματήστε τον Ερντογάν” και “Δεν υπάρχει θέση για δικτάτορες στην Ευρώπη”.
bulgaristan’da erdoğan protestoları…göstericiler “erdoğan'ı durdurun" ve "avrupa'da diktatörlere yer yok"dövizleri taşıdı. pic.twitter.com/j4iX2Q6TGT
— mustafahos (@mustafahos) March 26, 2018
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, και με τον υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουσκ και Γιούνκερ θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
#Varna pic.twitter.com/Qn4ilZCrcp
— Chris Koseloglou (@chriskose) March 26, 2018
Η ατζέντα της Άγκυρας
«Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία. Άλλωστε, η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης είναι τα κύρια θέματα που η ΕΕ φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή Σύνοδο της Βάρνας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που ενημέρωσε συμπατριώτες του δημοσιογράφους χθες (25.03.2018) βράδυ στη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει από τη δική του πλευρά, την γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επιδιώξει να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Οι απαιτήσεις της ΕΕ
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δις ευρώ για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να αποτρέπει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ έχει συναφθεί και δεσμεύθηκε πλήρως ως το τέλος του 2017.
Όσον αφορά στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η ευρωπαϊκή ηγεσία αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες της Βάρνας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
«Οι διαφορές απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι πολλές. Θα είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση όπου δεν θα κρύψουμε τις διαφορές μας, αλλά όπου θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας.», είχε δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συνάντηση στη Βάρνα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαρτίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, artigercek