Κόσμος

Δύο καλλιτέχνες έκαναν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου υπέρ των προσφύγων

Ο Κινέζος διαφωνών καλλιτέχνης Άι Ουεϊουέι και ο βρετανο-ινδός γλύπτης Ανίς Καπούρ ηγήθηκαν σήμερα πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας "ανθρώπινες και όχι πολιτικές" απαντήσεις στην προσφυγική κρίση.

Οι δύο καλλιτέχνες κρατούσαν καθένας από μια κουρελιασμένη γκρίζα κουβέρτα ως σύμβολο των αναγκών των προσφύγων του κόσμου, ο αριθμός των οποίων έφθασε φέτος το ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Άι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δήλωσε σήμερα κατά την έναρξη της πορείας πως το πρόβλημα “αφορά τους πάντες”.

Ο Καπούρ κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα. “Συνολικά οι απαντήσεις ήταν πολιτικές και όχι ανθρώπινες, ζητούμε ανθρώπινες απαντήσεις”, δήλωσε στο Sky TV.
Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους έπειτα από μια χρονιά που ήταν δύσκολη και για τους δύο.

Ο Άι είχε αρχικά αντιμετωπίσει την άρνηση στο αίτημά του να τού χορηγηθεί τον Ιούλιο εξάμηνη θεώρηση εισόδου για να εισέλθει στη Βρετανία, αφού οι μεταναστευτικές αρχές υποστήριξαν πως δεν είχε δηλώσει μια ποινική καταδίκη του στη χώρα του.

Εντούτοις ουδέποτε είχε καταδικασθεί για έγκλημα στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι είχε κρατηθεί επί 81 ημέρες το 2011. Υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή ήταν κατασκευασμένη σε αντίποινα για τις επικρίσεις του εναντίον της κυβέρνησης.
Το γλυπτό “Βρώμικη Γωνιά” του Καπούρ στο ανάκτορο των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι υπέστη δύο φορές βανδαλισμούς μέσα σε τρεις μηνες με αντισημιτικές ύβρεις. Ο Καπούρ είναι εβραίος.

Οι δύο καλλιτέχνες άρχισαν σήμερα το πρωί την πορεία τους των 11 χιλιομέτρων έξω από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, όπου θα γίνουν το Σάββατο τα εγκαίνια μιας αναδρομικής έκθεσης έργων του Άι Ουεϊουέι. Είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει ο ίδιος αφότου οι κινεζικές αρχές τού επέστρεψαν τον Ιούλιο το διαβατήριό του, το οποίο είχαν κατασχέσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Οι δύο καλλιτέχνες είπαν ότι καλωσορίζουν τη συμμετοχή του κοινού και αμφότεροι σχεδιάζουν να επαναλάβουν την πορεία τους επόμενους λίγους μήνες σε πόλεις σ’ όλο τον κόσμο.

“Θα μπορούσε να πει κανείς πως κατά κάποιο τρόπο οι καλλιτέχνες είναι πρόσφυγες: βρίσκονται πάντα στην κόψη, κάθονται πάντα αναλογιζόμενοι αυτό που είναι ελαφρώς απ’έξω”, δήλωσε ο Καπούρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα