Δευτέρα, 8 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Δύο όπλα του Μεγάλου Ναπολέοντα πουλήθηκαν 1,69 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

Δύο όπλα του Μεγάλου Ναπολέοντα πουλήθηκαν 1,69 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για το αστρονομικό ποσό των 1,69 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκαν 2 όπλα που ανήκαν στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη σε δημοπρασία από τον οίκο Osenat την Κυριακή (07.07.2024).

Τα δύο όπλα του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη πωλήθηκαν σε δημοπρασία σε χώρο ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο παλάτι Fontainebleau όπου το 1814 προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο τα όπλα από χρυσό και ασήμι συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό ποσό των 1,69 εκατομμυρίων.

Κατασκευάστηκαν από τον οπλοποιό Louis-Marin Gosset και έχουν χαραγμένη μία εικόνα του ίδιου του αυτοκράτορα. Λέγεται ότι ο Ναπολέων σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, αφού η ήττα του στρατού του από ξένες δυνάμεις σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πριν από την δημοπρασία, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τα χαρακτήρισε ως εθνικό θησαυρό και απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Επίσης η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον 30 μήνες για να κάνει μια προσφορά αγοράς στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

«Βραβεύτηκε ένας Εθνικός Θησαυρός! Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε ότι το εξαιρετικό κουτί όπλων του Ναπολέοντα Α’, εμβληματικό της ιστορίας και του θρύλου του, απονεμήθηκε για το εξαιρετικό ποσό των €1690.000 (συμπεριλαμβανομένων των τελών) σήμερα το απόγευμα στο Hotel d’Albe de Fontainebleau! Αυτή η εξαιρετική παρτίδα, που μόλις χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Θησαυρός από το Κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού, μαρτυρεί τον πλούτο της ιστορικής μας κληρονομιάς και το διαρκώς εμφανές ενδιαφέρον για την εποχή του Ναπολέοντα!», έγραψε το Osenat σε ανάρτηση στο Instagram όπου φαίνονται τα εν λόγω όπλα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Osenat (@_osenat)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rossini (@rossini_auction)

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ενώ η τελική τιμή πώλησης, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian τα συλλεκτικά αντικείμενα του εμβληματικού αυτοκράτορα είναι περιζήτητα στους συλλέκτες και πωλούνται σε αστρονομικά ποσά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις