Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη μούμια μιας γυναίκας, ηλικίας 2.000 ετών, καθώς και νέες επιγραφές που αποδεικνύουν ότι ο φαραώ Ακενατόν βασίλεψε ταυτόχρονα με τον πατέρα του, τον φαραώ Αμένοφι Γ΄.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στην περιοχή της Ντακαλέγια, σε απόσταση 100 χλμ. βορείως του Καΐρου, τη μούμια μιας γυναίκας η οποία είχε ενταφιαστεί μαζί με 180 αγαλματίδια, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων.
Ο μεγάλος αριθμός των αγαλματιδίων υποδηλώνει ότι η γυναίκα ανήκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο τάφος αυτός, πλάτους 7 και μήκους 10 μέτρων, περιείχε μια σαρκοφάγο πλάτους 70 εκατοστών και μήκους 1,77 μέτρου.
Στη νότια Αίγυπτο, στο Λούξορ, μια αποστολή Ισπανών και Αιγύπτιων αρχαιολόγων έφερε στο φως νέες επιγραφές και νωπογραφίες στις οποίες απεικονίζονται μαζί ο φαραώ Αμένοφις Γ΄ με τον γιο του, τον Αμένοφι Δ΄, ο οποίος βασίλεψε με το όνομα Ακενατόν μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση που υποκίνησε ο ίδιος.
Στις επιγραφές και τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν στον τάφο ενός αξιωματούχου εμφανίζονται τα ονόματα των δύο φαραώ “το ένα δίπλα στο άλλο”, είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ. “Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι ο Αμένοφις Γ΄ και ο Αμένοφις Δ΄ συμβασίλευαν, δεδομένου ότι (οι επιγραφές) χρονολογούνται από το πρώτο Χεμπ-Σεντ του Αμένοφι Γ΄”, πρόσθεσε.
Το Χεμπ-Σεντ ήταν μια θρησκευτική τελετή για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ενός φαραώ στο θρόνο της Αιγύπτου.
Ο Ακενατόν, φαραώ της 18ης δυναστείας, κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 1350 π.Χ. και επιχείρησε να εισάγει στη χώρα τον μονοθεϊσμό, με τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατόν. Πρόσφατες εργαστηριακές αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι ήταν ο πατέρας του φαραώ Τουτεγχαμών.
Τα λείψανα του φαραώ βρέθηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ της Άνω Αιγύπτου. Αρχικά όμως ο Ακενατόν είχε ενταφιαστεί στη βασιλική νεκρόπολη της Αμάρνα, στα νότια του Καΐρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός άγνωστου φαραώ
Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν για πρώτη φορά τη γέννηση του Βούδα και του βουδισμού