Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι η Γερμανική Βουλή έθεσε «πολύ δύσκολους όρους» στη Σερβία για την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Ένωση «ως οργανισμός» δεν θα έπρεπε ποτέ να ζητήσει την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία.
Από το Ζάγκρεμπ όπου συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε στη δημόσια κροατική ραδιοτηλεόραση HRT ότι “οι όροι που τέθηκαν από τη Μπούντεσταγκ για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν”.
Ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι “οι όροι της Γερμανίας υποκινούνται από το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και επιθυμεί να δει ότι αναπτύσσονται προς θετική κατεύθυνση οι σχέσεις μεταξύ δύο κρατών που έχει αναγνωρίσει”.
“Ωστόσο η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και δεν θα το κάνει και υπάρχουν όροι τους οποίους δεν μπορεί να εκπληρώσει, εκτός αν συμβεί κάτι που θα επιτρέψει τη Σερβία και το αποκαλούμενο κράτος του Κοσόβου, μία μέρα να γίνουν δύο κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες αυτό είναι απολύτως αδύνατο” δήλωσε ο κ. Νίκολιτς ο οποίος παρέστη στο Ζάγκρεμπ στους εορτασμούς για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι θα συζητήσει σοβαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για να δει αν πίσω από τους όρους που υιοθέτησε η Γερμανική Βουλή υποκρύπτεται το αίτημα η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ή όχι.
«Η ΕΕ ως οργανισμός, σε κάθε της αναφορά και συνομιλία με εμάς, έχει δηλώσει ότι δεν αναμειγνύεται στο θέμα και ότι δεν ζητά την αναγνώριση του Κοσόβου», δήλωσε ο Νίκολιτς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Βελιγράδι ο Παπούλιας: Έθεσε το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό
Τουρκία: Αντικαταστάθηκε ο Σέρβος πρέσβης επειδή έκανε δηλώσεις για τα γεγονότα στη χώρα