Πέμπτη, 14 Νοε.
18oC Αθήνα

Ε.Ε: Δεν υπάρχουν πλέον ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ε.Ε: Δεν υπάρχουν πλέον ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Στη διαπίστωση ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε και συνεπώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας έχουν ουσιαστικά σταματήσει», κατέληξε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης, στέλνοντας και σαφές μήνυμα για την Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα ο Ερντογάν επιδόθηκε ξανά στο αγαπημένο του… “σπορ”, συλλαμβάνοντας μαζικά στρατιωτικούς υπαλλήλους ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα ή το κλείσιμο άλλων κεφαλαίων, ούτε προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη σημασία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τονίζει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο.

Το Συμβούλιο ωστόσο χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας στην υποδοχή 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων. Επισημαίνεται ότι η συνεχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που μειώνει τις παράνομες διελεύσεις και σώζει ζωές στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και παραμένει καίριας σημασίας, ενώ προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της διαχείρισης των κοινών συνόρων με την ΕΕ.

“Μέτρα δυσανάλογης κλίμακας”

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι στις 18 Ιουλίου 2016 είχε καταδικάσει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ωστόσο εκφράζει ανησυχία για τα «δυσανάλογης κλίμακας μέτρα» που ελήφθησαν μετά. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις στις οποίες η Τουρκία έχει δεσμευθεί και την καλεί να αντιστρέψει αυτή την αρνητική τάση.

Το Συμβούλιο «ανησυχεί ιδιαίτερα για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», ανησυχεί για την επιδείνωση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας , καθώς και για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς, κρατήσεις και φυλακίσεις πολιτών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, μελών πολιτικών κομμάτων, βουλευτών , χρηστών κοινωνικών μέσων και πολλών άλλων που ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες του για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, καθώς και για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις και τα εκκρεμή ζητήματα που εντοπίστηκαν στην έκθεση της Επιτροπής, να εντείνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο της Ευρώπης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νέες βολές για την αλλαγή του Συντάγματος

Το Συμβούλιο σημειώνει ειδικά ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις του τουρκικού Συντάγματος επικρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας ως έλλειψη επαρκών ελέγχων και ισορροπιών που θέτουν σε κίνδυνο τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζονται, μάλιστα, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

“Μήνυμα” για την Κυπριακή ΑΟΖ

Επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη. «Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.

Έχει ζωτική σημασία η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, εντός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο και να αποφεύγει τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην πόλωση στα κράτη μέλη της ΕΕ.

192 νέες συλλήψεις στρατιωτικών υπαλλήλων

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 192 στρατιωτικούς υπαλλήλους σε επιχειρήσεις με στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ένας απόστρατος ταξίαρχος και 30 πιλότοι συγκαταλέγονται στα 99 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που πιθανόν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται κατ΄εντολήν της εισαγγελίας της Άγκυρας και εκτείνεται σε 20 επαρχίες, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συλληφθέντες θεωρείται ότι ήρθαν σε επαφή με το δίκτυο του Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, και ότι επικοινωνούσαν κατά περιόδους από καρτοτηλέφωνα, μια μέθοδος που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της οργάνωσης.

Σε διαφορετικές επιχειρήσεις οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 93 πρόσωπα από το προσωπικό του στρατού, του ναυτικού και της ακτοφυλακής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αρχές πραγματοποιούν συχνά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων γκιουλενιστών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Την Τρίτη οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 132 ανθρώπων σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μόλις… 160.000 φυλακισμένοι

Συνολικά η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 160.000 ανθρώπους και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσαν τον Μάρτιο τα Ηνωμένα Έθνη. Από αυτούς έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες σε περισσότερους από 50.000 οι οποίοι και βρίσκονται στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν καταδικάσει το μέγεθος της καταστολής. Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες, ενώ η Τυρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών εναντίον της εθνικής ασφαλείας.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη στις εκλογές της Κυριακής για μια ακόμη πενταετή θητεία στην προεδρία, ενώ απέκτησε και νέες ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες με βάση τη συνταγματική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ μετά τις εκλογές.

Συγχαρητήρια από Γιούνκερ και Τουσκ

Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέστειλαν συγχαρητήρια επιστολή για την επανεκλογή του Ερντογάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, οι Γιούνκερ και Τουσκ εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο σε «τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η ενέργεια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις